Tidningen Logopeden #2 2023:
Vad är det som lockar respektive hindrar logopeder från att bli specialister? Nätverket Sveriges Specialistlogopeder skickade ut en enkät för att få svar på de frågorna.
Bakgrund
Specialistordningen för logopeder har funnits sedan 2015 och har tillkommit för att utveckla klinisk och teoretisk kunskap, främja kliniskt utvecklingsarbete och skapa möjlighet till formaliserad klinisk karriärutveckling. Den specialiserade logopeden har en formell kompetens för att fungera som kunskapsförmedlare, metod- och verksamhetsutvecklare, mentor och ska stå för ett vetenskapligt förhållningssätt. Man blir specialist genom att uppfylla formella krav och ansöka om specialistbevis. I likhet med flera andra hälsoprofessioner ansöker logopeder om specialistbevis hos sitt fackförbund.
Enkätresultat
I specialistnätverkets enkät som fick närmare 400 svar, framkom tre huvudsakliga skäl till att bli specialist:
- fördjupad kunskap samt lust och intresse att utmana sig själv
- formell bekräftelse på klinisk kompetens
- utlovad eller förväntad högre lön och/eller specialisttjänst
Av de svarande som i dagsläget inte är specialister anger 42 % att de önskar specialisera sig. Det främsta skälet som uppges är personlig utveckling och fördjupad ämneskunskap. Utöver detta anges förhoppning om högre lön men även en önskan om att bidra till och förstärka logopedins utveckling och anseende. Det är 17 % av de svarande som uppger att de inte vill bli specialister och här framkommer skäl som att det inte lönar sig eller att de har för kort tid i yrkeslivet kvar.
Diskussion och slutsatser
Specialistrollen behöver en tydligare utformning så att både logopeder, arbetsgivare och patienter vet vad en kan förvänta sig av specialisten. Det verkar finnas arbetsplatser där specialistens kunskaper tillvaratas och värderas och där arbetsgivaren har en plan för vilken roll specialisten kan spela i att utveckla verksamheten, men också arbetsplatser där specialisten är en outnyttjad resurs.
Det är betydelsefullt för professionens utveckling att logopeder ges utrymme att specialisera sig inom alla verksamhetsfält. Nätverket Sveriges Specialistlogopeder föreslår att nätverket, tillsammans med Logopedförbundet, ska tydliggöra för arbetsgivare hur specialisterna kan bidra till verksamhetsutveckling.
(Detta är en förkortad version av en artikel i tidningen Logopeden)
Diskussion