Dagens Medisin 2025-01-27; 2025-02-06:
Vi har tidigare rapporterat om ett debattinlägg i norska Dagens Medisin som förespråkar att norska logopeder får auktorisation, i likhet med professionsgrannar som fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Ellen Jaatun, ÖNH-läkare och forskare, anser att den norska logopedutbildningen behöver stärkas innan det blir aktuellt med auktorisation. Norsk logopedforbund vill se en sammahållen femårig logopedutbildning och vänder sig emot synpunkter att den norska utbildningen inte förbereder logopeder för att arbeta självständigt inom hälso- och sjukvård.
Bakgrund
I dagsläget är den norska logopedutbildningen en tvåårig masterutbildning som man är behörig att läsa med exempelvis en kandidatexamen i lingvistik, psykologi eller specialpedagogik, lärar- eller förskollärarexamen eller en vårdutbildning. Tidigare förslag om att auktorisera logopeder föll i Stortinget på grund av bland annat variation i befintliga logopedutbildningars innehåll.
Revidera utbildningen och satsa på kompetensutveckling
Den norska utbildningen har starka inslag av pedagogik och kopplingen till hälso- och sjukvård behöver stärkas, enligt Ellen Jaatun. Hon menar också att logopeder utbildade i Norge inte är rustade för att arbeta självständigt inom hälso- och sjukvård. Därför behöver aktuella lärosäten revidera utbildningen innan det kan bli aktuellt med införandet av auktorisation för norska logopeder. Dessutom behöver kompetensutveckling för yrkesverksamma.
Logopeder arbetar självständigt
Norsk logopedforbund håller med Jaatun om att logopedutbildningen borde bli en sammanhållen femårig utbildning men betonar att logopedi är en självständig disciplin och att nuvarande utbildningsupplägg kvalificerar norska logopeder att arbeta både inom hälso- och sjukvård och inom utbildningsväsendet, i likhet med exempelvis psykologer, fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Ordförande Katrine Kvisgaardleder betonar också att Norsk Logopedforbund är medlem i den europeiska samarbetsorgansationen ESLA och i den internationella organisationen IALP, vilket bland annat innebär att det norska utbildningsupplägget ligger i linje med europeisk och internationell standard.
Kvisgaardleder vänder sig starkt emot en uppdelning av logopeder och “hälsologopeder”. Norsk logopedforbund förespråkar en syn där logopeder utgör en enhetlig profession där alla har samma utbildning och grundkompetens. Avslutningsvis anser Norsk Logopedforbund att det är hög tid att införa auktorisation för logopeder i Norge.
Läs debattinläggen i sin helhet!
Utdanningen må styrkes for at logopeder skal kunne få autorisasjon
Vi ønsker en femårig utdanning i logopedi
Diskussion