Uppsagd på grund av dyslexi

Datum: 24 February, 2020
Europeiska Logopedidagen, Fackligt

Den 6 mars uppmärksammas läs- och skrivsvårigheter/dyslexi av logopedorganisationer i EU i samband med den europeiska logopedidagen.

Publikt/fackförbundet ST:

Johanna Lindgren fick en provanställning som administratör på Polisens kontaktcenter i Luleå. Hon tog emot samtal från människor som ringer 114 14 och har råkat ut för exempelvis skadegörelse, inbrott eller misshandel. Redan vid anställningsintervjun hade Johanna berättat för arbetsgivaren om sin dyslexi och uppfattade att hon skulle kunna få tillgång till hjälpmedel redan under den sex veckor långa internutbildningen. Men det fick hon aldrig.

Johanna hann jobba några månader innan hon Polismyndigheten avslutade hennes provanställning med hänvisning till hennes läs- och skrivsvårigheter

– Diskriminering är ofta svårt att bevisa, men i det här fallet har man uttryckligen sagt att hon får sluta på grund av sin dyslexi. För andra dyslektikers skull hoppas vi att det blir bifall i Arbetsdomstolen, säger Johannas juridiska företrädare Jessica Berlin, tidigare förbundsjurist på fackförbundet ST och numera anställd vid Sveriges Läkarförbund.

ST stämmer Polisen och kräver att Johanna får ersättning för diskriminering samt för inkomstförlust. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen är över och i slutet av mars meddelas domen.  

– Jag tycker inte att man ska kunna säga så här till någon. Jag är utbildad undersköterska med goda betyg i svenska, och i skolan har lärarna kunnat ha överseende med min dyslexi, säger Johanna Lindgren.

Läs mer!

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.