Ordföranden har ordet

Datum: 27 April, 2019
Blogg

Logopeden nr 1 2019.

Den första april i år har jag varit ordförande för Svenska Logopedförbundet i tio år. Tio roliga, lärorika, omtumlande och utmanande år. Något som också är tio år är Slofs beslut om att påbörja ett riktat påverkansarbete för en breddad arbetsmarknad. Propositionen som låg till grund för det antogs samma dag som jag valdes till ordförande och har hela tiden genomsyrat mitt uppdrag. Det är också här de största lärdomarna och utmaningarna har funnits. Jag är inte en till naturen tålmodig person. Men tålamod är just vad påverkansarbete kräver. Politiska beslut och förändringar som genomförs på alla nivåer inom det offentliga Sverige är långsamma processer. Beslutsnivåerna är många, liksom intressenterna. Regeringsuppdrag delas ut till myndigheter och institutioner, parlamentariska utredningar tillsätts och slutförs. Nya myndigheter uppstår, gamla får ett förändrat uppdrag.  

Samhällsförändringar sker successivt och genom små justeringar i det som redan finns. Det är ofta ganska vattentäta skott mellan olika frågor, ta till exempel frågor som skolan och äldrevården, två helt olika världar. Våra argument för det vi vill uppnå – god tillgång på logopeder till hjälp för våra patienter var de än befinner sig i livet och i samhällssystemen – kommer att behöva upprepas om och om igen i ett otal sammanhang och under lång tid.  

För en så otålig själ som jag är det ibland otroligt frustrerande att förändringar som jag tycker är självklara går så långsamt. Men en sak är säker. Oavsett takten på förändringarna måste vi fortsätta föra fram våra argument för våra patienters skull och för vårt yrkes. Lite i taget och på så många ställen vi kan. Det är här det blir så viktigt att innehållet i professionen och avtal och regler som styr yrkesutövningen följs åt, att vi argumenterar för båda samtidigt. Det var därför bytet till SRAT var så avgörande. Vi fick en chans att göra just det. Det är också därför som lokalföreningarna inom Slof är superviktiga. Med aktiva lokalföreningar får vi kraft att påverka lokalt och regionalt, samtidigt som vi håller ett öga på vartåt det barkar hos olika arbetsgivare. Är det något jag är stolt över med mitt ordförandeskap så är det just det här, att vi kom igång med påverkansarbetet och att vi bytte förbund. Om drygt ett år avslutar jag mitt uppdrag som ordförande. Det ska bli roligt att se vem som tar över och fortsätter uppdraget att oförtrutet argumentera för patienternas och kårens väl och ve.  

Ulrika Guldstrand 

januari 2019

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.