Ulrika Aspeflo: “Det ultimata logopediska området”

Datum: 4 March, 2019
Logopedi

Varför är det viktigt att uppmärksamma autism?

Jag har i alla trettio år arbetat just med autism, så för mig är det en hjärtefråga. Det är enligt mig det ultimata logopediska området. Det handlar om kommunikation på så många sätt, på alla nivåer, mellan olika parter, föräldrar och professionella eller elever och om att göra elevens röst hörd och få eleven delaktig. Det är viktigt att vi försöker förstå oss på varför det är svårt för eleven och stötta eleven. I skolan är det extra tufft för eleven med autism och det är många som mår dåligt. Jag tror att det är svårt att ha autism.

 

Vad skulle du önska att allmänheten visste mer om gällande autism?

Framför allt önskade jag att allmänheten försökte förstå sig på vad som kan vara annorlunda och svårt vid autism. Förstår man väl det så borde man förstå att man kan stötta eleven i skolan, framförallt genom att arbeta mycket med språk och kommunikation på alla plan; både den sociala och den ämnesspecifika.

 

På vilket sätt kan logopeder hjälpa elever med autism?

Det börjar komma fler logopeder inom skolans värld, logopeder tillför väldigt mycket. Det förutsätter att logopeden kan läroplanen och orienterar sig inom skolans styrmedel. Det är skillnad mot att vara landstingsanställd och logopederna måste anpassa sig.

Läroplanen är inriktad på språk och kommunikation och därför har skolan mycket att vinna på att ta hjälp av logopeder.

 

Vad är det bästa med att vara logoped?

Det roligaste är att arbeta med eleverna. Jag gillar också att föreläsa, det är häftigt att se när personer upplever en aha-upplevelse, det kan jag ibland se i deras ögon, att de blir inspirerade och får lust att ta tag i saker inom sitt arbete.

 

Utöver fler logopeder, vilka insatser behövs för elever med autism?

Organisatoriskt behöver alla kommuner ett gemensamt bildsystem, dvs en programvara att tillverka bildstöd, från förskola och uppåt. Det hade gjort det betydligt bättre för alla elever och borde vara självklart. Det är emellertid på gång, men finns inte än.

 

Hur kommer du att fira europeiska logopeddagen?

Jag kommer fira genom att släppa en ny bok som heter ”I relation till lärande – kommunikationsstöd i undervisningen” som jag skrivit tillsammans med Ebba Almsenius där vi höjer kunskapsnivån samt ger praktiska råd till pedagoger.

Se intervjun i rörligt format nedan:

 

 

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.