Laholms kommun; SVT Halland 2023-12-04; Region Halland november 2023:
Region Halland och de halländska kommunerna har tecknat en ny gemensam överenskommelse för att ännu bättre kunna stötta de barn och elever som har läs- och skrivsvårigheter eller tal- och språksvårigheter. [Redigerad 2024-01-10)
Ansvarsfördelning
Överenskommelsen innebär att skolan kommer att ha helhetsansvaret för såväl utredning som stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter. Det behövs ingen ytterligare utredning eller medicinsk diagnos för att barn och elever ska få det stöd de behöver.
I överenskommelsen framkommer att varje halländsk kommun ansvarar för utredning av läs- och skrivsvårigheter, inklusive utfärdande av intyg för körkortsprov/högskoleprov och att tillhandahålla hjälpmedel. Det innebär alltså att Region Halland inte längre kommer att ta emot remisser för dyslexiutredningar, varken inom regionen eller utomlänsremisser.
Expertkompetens för barn och elever med tal- och/eller språksvårigheter samlas hos Region Halland, vilket innebär ett utökat uppdrag i och med att barn med tal- och språksvårigheter ska få stöd via regionen även i skolåldern. Kommunerna ska givetvis ge särskilt stöd till barn och elever med tal- och språksvårigheter i den pedagogiska verksamheten.
– Vi har en samlad kompetens inom området och kommer att kunna erbjuda stöd till barn oavsett ålder. Överenskommelsen ger oss möjlighet att kunna lägga mer resurser och öka kompetensen för att kunna stötta barn och unga med tal- och språksvårigheter, säger Marie Sjödèn, verksamhetschef Hallands sjukhus.
Gemensamt ansvar
Regionen och kommunerna tillsammans ska se till att samverkan sker för att följa överenskommelsens genomförande. I överenskommelsen finns också skrivningar om ökad samverkan, att bidra till ökad likvärdighet och att initiera gemensam kompetensutveckling. Det finns också en skrivning om att lösa meningsskillnader inom överenskommelsen samt att utvärdera och förbättra.
Tydliga kontaktvägar
Överenskommelsen mellan regionen och kommunerna syftar alltså till att förtydliga ansvarsfördelningen men beskriver också hur parterna ska samverka för att barn inte ska hamna mellan stolarna.
Överenskommelsen trädde i kraft vid årsskiftet med en övergångsperiod på tre månader.
Artiklar/inslag från Laholms kommun och SVT!
Ny överenskommelse ska ge bättre stöd… (SVT Halland)
Överenskommelsen i sin helhet:
Överenskommelse ansvarsfördelning Halland
Diskussion