TEMA: Lön

Datum: 24 November, 2021
Fackligt

Tidningen Logopeden nr 4 har temat lön. Vi frågade ett gäng logopeder: Har du någon gång ångrat ditt val av yrke på grund av lönen? 

Lina Öinert, logoped, Göteborgs stad:

Lina Öinert menar att logopedyrket vinner i längde, trots en del nackdelar (foto: privat).

-Jag har tvivlat på mitt yrkesval många gånger, men varje gång jag gör tankeexperimentet “skulle jag valt likadant om jag vetat allt jag vet nu” så blir svaret ja. Jag blir inte rik, yrket innehåller både stress och frustration, men mötet med människor och känslan av att göra något meningsfullt vinner alla dagar i veckan för min del. 

Angelica Westling, logoped på friskola, Gävle:

Angelica Westling har höjt sin lön rejält på relativt kort tid (foto: Jonathan Westling).

-Logopeder är utan tvekan underbetalda. Jag blev riktigt less på det direkt efter examen, men har nu på fem år höjt min lön med över 14 000 kronor. Jag har sicksackat mig fram mellan logopedi och tangerande branscher och även pluggat inom de aktuella områdena (LSS och specialpedagogik). Sen har jag stått på mig rejält i rekryteringsprocesser och inte köpt en lön bara för att det är medel enligt statistiken. 

Annie Sandberg, logoped/studerande:

Annie Sandberg har tröttnat på logopedyrket (foto: privat).

-Jag har ångrat mitt yrkesval som logoped och istället börjat plugga programmering! Personligen tycker jag logopedyrket har en del nackdelar. Det kan vara enformiga arbetsuppgifter och svårt att få jobb och det är en lång utbildning för en förhållandevis dålig lön utan någon större löneutvecklingsmöjlighet. Hela sitt yrkesliv får man också anstränga sig för att folk ska förstå att man är viktig. 

Mer om lönestatistik och löneförhandling i Logopeden nr 4 2021!

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.