Snabbspår mot läkarexamen – med hjälp av logoped

Datum: 26 August, 2016
Logopedi, Övrigt

DN: en grupp medicinskt utbildade asylsökande har med hjälp av pensionerade barn- och narkosläkaren Sten Lindahl, fått stöd för att klara socialstyrelsens krav inför legitimering i Sverige redan i mitten av oktober i år. Då har de knappt varit här i ett år.

– Liksom de flesta andra berördes jag på djupet av de bilder av flyktingströmmen som kom till mig under förra hösten. Det hände att jag satt och grät framför tv:n. Jag ville göra något för att hjälpa redan färdigutbildade läkare att snabbt komma in i den svenska sjukvården, berättar Sten Lindahl.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort att hjälpa redan färdigutbildade läkare att snabbt komma in i den svenska sjukvården. Hela det svenska mottagningssystemet av nyanlända bygger på att individen fått asyl – då öppnas nämligen många olika dörrar in till samhället. Men innan är det svårt och väntan på besked kan bli lång, flera år.

– Det är nedbrytande för vem som helst. För en specialistutbildad läkare innebär det dessutom en individuell kompetensförlust, samtidigt som samhället förlorar på att inte resursen omhändertas, konstaterar Sten Lindahl.

Migrationsverket hade Lindahl haft med sig hela tiden, men sedan sa byråkratin stopp. Men så mötte han Stina Hållsten, lektor på Södertörns högskola, han fick med sig flera kolleger, länsstyrelsen, ett läkemedelsföretag – och intensivutbildningen kunde börja. De utvalda har först fått gå en två månader lång intensivkurs i svenska på Södertörns högskola. Här har ingått stöd av en logoped. Efter det har de fått en tre veckor lång introduktion till svensk sjukvård samt en månads kurs i psykiatri kombinerat med fortsatt utbildning i svenska, anpassad för läkare. Under sommaren har deltagarna gått kurser i anatomi, rörelselära, anatomi, rehabilitering och klinisk fysiologi.

Att utbilda en läkare kostar drygt 4 miljoner för samhället. Enligt beräkningar som bland annat fackförbundet Saco gjort kostar det runt 300 000 att validera en utländsk akademikers examen.

Relaterade blogginlägg:

 

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.