Snabbspår för demensutredningar

Datum: 28 October, 2018
Övrigt
Snabbspår för demensutredningar

Dagens Medicin 24 oktober:

På Karolinska Universitetssjukhuset har Kognitiva mottagningen sedan i våras provat en ny modell för demensutredningar när det gäller personer under 70 år med misstänkt demens, framför allt patienter vars föräldrar blivit dementa tidigt.  Modellen lämpar sig även för många i en äldre patientgrupp enligt geriatriker och ansvarig läkare Marie Rydén.

– Det här sättet att jobba är mycket bättre och smidigare för patienter och anhöriga och för oss i teamet är det roligare, säger Rydén.

En utredning, inklusive återkoppling till patient och anhöriga, sker inom loppet av en vecka och man kan nu utreda sju patienter i veckan. På måndagen utför en geriatriker en undersökning och ett minnestest på patienten under en och en halv timme. Sedan testar en neuropsykolog kognitionen lika länge. Därefter görs en undersökning i MR-kamera. På tisdagen är det dags för ryggvätskeprov, på onsdag och torsdag är patienten oftast ledig. På torsdagen sker en diagnosrond med genomgång av alla tester, eventuellt med medverkan av logoped och arbetsterapeut. På fredagen är det dags för patienten att få besked.

Hur utförs demensutredningar på din hemort? Hur ser logopedens roll ut i demensutredningarna?

Bild: www.modup.net/

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.