NWT 2023-10-10:
På nordiska afasidagen 10 oktober debatterar Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström tillsammans med Afasiförbundets ordförande Berit Robrandt Ahlberg och Mats Gustafsson, ordförande i Afasiföreningen Värmland.
Röststyrning blir allt vanligare
Allt fler tjänster i regioner, kommuner och företag bygger på röststyrning. Detta blir ett problem för många personer med afasi och andra tal- och språksvårigheter eftersom taligenkänningen inte förstår olika sätt att tala. När taligenkänningen inte förstår en röst erbjuds ofta ett personligt samtal, men det görs efter att en person tvingats till upprepade misslyckanden att göra sig förstådd. Debattörerna påtalar att detta är ett diskriminerande förhållningssätt till personer som talar på ett annorlunda sätt.
Möjligheter med AI
Rent tekniskt finns alla möjligheter att lära den artificiella intelligens (AI) som används i röststyrda tjänster att känna igen många olika sätt att tala på. Det gäller inte bara afasi eller andra talsvårigheter utan även utpräglade dialekter eller brytningar. Men många regioner, kommuner och företag fortsätter att upphandla röststyrda tjänster som inte är universellt utformade.
Krav på tillgänglighet
I juni 2025 träder EU:s tillgänglighetsdirektiv i kraft i Sverige. Lagen reglerar att varor, tjänster och service ska bli tillgängliga och användbara för alla medborgare.
Se till att kravställa och upphandla röststyrda tjänster till regionen, kommunen och företaget, som är tillgängliga och kan användas av alla medborgare.
Robrandt Ahlberg, Wiström & Gustafsson, NWT 2023-10-10
Debattörerna riktar därför en kraftfull uppmaning till regioner, kommuner och företag att se till att kravställa och upphandla röststyrda tjänster som är tillgängliga och kan användas av alla medborgare.
EDIT 2023-10-11:
Debattinlägget är publicerat i flera lokaltidningar, några av dem länkar vi till nedan:
Läs hela debattinlägget!
Sluta diskriminera med röststyrda tjänster (NWT)
Diskussion