Så ska läskrisen botas

Datum: 3 March, 2025
Logopedi

Utbildningsdepartementet 2025-02-26; Vi lärare 2025-02-27:

Ljudningsmetoden phonics skrivs in i läroplanen – som också ska bli en detaljerad manual för svensklärare, med krav på mängdträning på skoltid. Målet är att läskrisen blir ett mörkt minne.

Bakgrund

Den 26 februari tog skolminister Lotta Edholm emot Läroplansutredningens betänkande. Särskild utredare har varit Thomas Persson och uppdraget har varit att föreslå ändringar i läroplanerna för de obligatoriska skolformerna och för fritidshemmet i syfte att skapa bättre förutsättningar för elevers lärande och kunskapsutveckling. Detta ska uppnås bland annat genom bättre anpassningar efter elevers kognitiva utveckling och skilda förutsättningar. I expertgruppen har ingått bland andra Linda Fälth, Christopher Gillberg, Agneta Gulz och Martin Ingvar.

Föreslagna förändringar i styrdokument

Utredningen ger en hel del förslag på ändringar i skollagen, exempelvis vill man att definitionen av undervisning ändras så att förmedlning och förankring av kunskap och värden framgår samt att det tydliggörs att undervisningen bestäms och leds av lärarna. Undervisningen ska tidigt inriktas på träning av grundläggande färdigheter, koncentration och uthållighet och elever som har svårigheter att följa den ordinarie undervisningen ska ges stödundervisning.

Utredningen konstaterar bland annat att ”läsning” nämns en enda gång i de inledande delarna av nuvarande läroplanen, Lgr22, under rubriken skolans uppdrag. Utredningen föreslår därför att läroplaner och kursplaner ska förtydligas när det gäller vikten av att alla elever tidigt lär sig läsa, skriva och räkna och att det ska framgå i läroplanerna att skolan ska förmedla kunskaper som är förankrade i de bästa vetenskapliga förklaringarna. Man vill att inslagen av analys och resonemang och skrivningar som leder till individuellt arbete ska minska. Dessutom vill man att kursplanerna ska precisera vad eleverna ska lära sig och när de ska göra det.

Utredningen identifierar problem i dagens kursplaner, bland annat att de inte är tillräckligt anpassade utifrån barns kognitiva utveckling vilket leder till att orimligt höga krav ställs på eleverna att analysera och resonera på bekostnad av grundläggande kunskaper och färdigheter. Dessutom framläggs att det centrala innehållet i kursplanerna inte är tillräckligt konkret och att det inte hjälper lärarna att prioritera eller att planera och genomföra undervisningen. Utredningen lägger fram förslag på principer, riktlinjer och en ny kursplanestruktur.

Phonics blir eventuellt obligatoriskt

I den nya läroplanen förslås krav på phonics i läsundervisningen, i vilken ordning läraren ska undervisa om bokstäverna i alfabetet, mer exakta kunskapskrav samt mängdträning.

– Det får inte bara bli avkodning, det är inte alls intentionen. Men man måste få i gång mängdträning i ettan och tvåan, det krävs varje dag. Det måste få ta skoltid, det går inte att lägga sådant på hemmen, säger Linda Fälth, professor vid Linnéuniversitetet och en av deltagarna i den expertgrupp som medverkat i läroplansutredningen.

Fälth hoppas att det kommer bli ett brott mot läroplanen att helt bygga undervisningen på andra metoder än phonics för läsinlärning.

Stödmaterial

Utredningen problematiserar även den stora mängd stödjande material som tillhandahålls via Skolverket. Kopplingar till läro- och kursplaner är ibland otydliga, flera material är daterade och har varierande grad av forskningsförankring. Man rekommenderar därför att regeringen ska se till att Skolverkets material ses över vad gäller omfattning, aktualitet, relevans, kvalitet, vetenskaplig förankring och tillgänglighet.

Lärarnas förutsättningar

– Det går inte att bedriva lästräning med 25 nybörjare, då måste man vara Joe Labero. Det behövs grupptimmar men också samarbete med andra professioner som speciallärare. De få skolor som har skollogopeder är lyckligt lottade. Att tidigt och snabbt och utan remisser hit och dit komma till rätta med problem, säger Linda Fälth i en intervju i Vi lärare.

Läs mer!

Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19)

Nya läroplaner – så ska läskrisen botas (Vi lärare)

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.