SVT Nyheter Småland 2023-10-26:
Elvaårige Adam har en språkstörning. Fram till skolstart fick han insatser via logopedmottagning men sen stängdes portarna, trots kvarstående svårigheter.
– Det är konstigt att vården får välja vilka barn de kan behandla. Man kan fundera på om det inte är diskriminerande mot barn mellan 6 och 18 år när de inte får behandling hos logoped, säger Adams mamma Johanna Nilsson.
Problematiken är välkänd och 2021 gjorde regionen en egen utredning. Vad den visar är dock hemligt eftersom regionen anser att underlaget är ett arbetsmaterial som inte omfattas av offentlighetsprincipen. Man hänvisar också till ett avtal mellan region Kronoberg och kommunerna att de sistnämnda skulle ta ett större ansvar kring barnen med språkstörning. Ingen på regionen vet dock var ett sådant avtal skulle finnas, vilket stämmer med den information som kom fram i tidningen Logopedens kartläggning (Logopeden nr 2 2020) kring tillgång till logopedbehandling för skolbarn med språkstörning.
Marika Habbe, utredare på Socialstyrelsen (och logoped!):
– Ingår funktionsnedsättningen i vårdgarantin, vilket språkstörning gör, har man rätt till vård.
I en förstudie från 2021 skrev Socialstyrelsen:
”För barn med språkstörning avslutas pågående logopedbehandling enligt avtal för tre fjärdedelar av barnen vid skolstart”
Myndighetens jurister har nu följt upp förstudien och tittat på lagtexten. Resultaten kommer att publiceras i en rapport innan årets slut. Där rekommenderas det att man tar fram rekommendationer för att barn och ungdomar med språkstörning ska få ett likvärdigt stöd i landet.
Se TV-inslagen från SVT!
- Adam nekas behandling för språkstörning
- Regionen stoppar vård till skolbarn med språkstörning
- Socialstyrelsen: ålder får inte styra om man får vård för språkstörning
Läs också:
Tidningen Logopedens kartläggning från 2020:
Behandling vid språkstörning – brist på likvärdighet (ss. 12-13)
Sammanfattning av Socialstyrelsens förstudie (Anna Eva Hallin, sprakforskning.se)
Socialstyrelsens förstudie (2021): Kunskapsläget kring förekomst och konsekvenser av språkstörning hos normalbegåvade unga och vuxna i ett livsperspektiv – förstudie är inte publicerad men räknas som offentlig handling och kan beställas från socialstyrelsen@socialstyrelsen.se
Diskussion