Satsning på äldreomsorgen – men var är logopederna?

Datum: 10 September, 2020
Logopedi, Opinionsbildning

Stärkt äldreomsorg

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att Sveriges kommuner får ett tillskott med 4 miljarder kronor årligen för att stärka äldreomsorgen. Samtidigt tillförs Äldreomsorgslyftet ytterligare 1,7 miljarder kronor. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Sammantaget innebär satsningen att kommunernas äldreomsorg 2021 tillförs totalt 7,4 miljarder kronor.

Logopeder saknas i dagsläget

Logopeder är i dagsläget så gott som obefintliga inom äldreomsorg, trots att behoven av direkta insatser och kompetenshöjande insatser är omfattande, både vad gäller ät- och sväljförmåga och kommunikation, inte minst vid demenssjukdom.

“säkerställ tillgång till alla nödvändiga rehabiliterande professioner”

Svenska Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström hoppas att satsningen även innebär en breddning av kompetensen inom äldreomsorgen.

Svenska Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström (Foto: Maria Olsson)

– Om budgeten klubbas igenom innebär det förhoppningsvis ett rejält lyft för äldreomsorgen. Vi hoppas att man då ser till vårdbehovet snarare än rådande strukturer, och säkerställer tillgång till alla nödvändiga rehabiliterande professioner, säger Kerstin Wiström.

Pressmeddelande från Socialdepartementet 7 september

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.