Regeringen drar tillbaka läsa-skriva-räkna-garantin

Datum: 12 February, 2018
Övrigt
Regeringen.se, Skolvärlden, SR, Funktionsrätt Sverige:
Den 8 februari beslutade regeringen att ta hem propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti och ska återkomma med en ny proposition, som ska ta i beaktande de synpunkter som lyfts fram i riksdagens utbildningsutskott. Åtgärdsgarantin började som ett vallöfte från Miljöpartiet, och fanns med i Stefan Löfvens första regeringsförklaring. Men när regeringen kom med sin proposition i höstas bestämde både Sverigedemokraterna och allianspartierna att rösta ner det. Efter att försökt nå en kompromiss har allianspartierna ändå beslutat att stå fast vid sitt beslut att rösta nej.Utbildningsminister Gustav Fridolin:- Elever ska få rätt stöd i rätt tid och stödet ska komma på plats utan onödig administration.

Fridolin vill att regeringen ska kunna lägga fram ett nytt förslag innan sommaren och om den nya propositionen går igenom ska den träda i kraft till läsåret 2019. Hur förslaget ska utformas så att åtgärdsgarantin inte innebär merjobb för lärarna kan Fridolin inte svara på i nuläget.

Funktionsrätt Sverige är besvikna över att förslaget dras tillbaka och enligt ordförande Lars Ohly handlar det om ett politiskt spel och inget annat.

– De stora förlorarna är förstås de elever som inte får sina behov tillgodosedda i skolan. Detta får negativa konsekvenser för många, för elever med exempelvis dyslexi eller neuropsykiatriska tillstånd är det förödande. Nu ser vi fram emot ett nytt förslag och hoppas att alliansen och Sverigedemokraterna ställer sig bakom det nya förslaget och ser till barnens bästa, säger Ohly.

Skolinspektionens granskningar tyder på att stödinsatser ofta sätts in för sent och att de inte alltid anpassas efter varje elevs behov.

Läs mer om det återtagna förslaget
DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.