Plugga med dyslexi

Datum: 2 May, 2017
Övrigt

Metro:

Josefine Fors är 25 år, studerar på Berghs School of Communication och jobbar även som kommunikatör. Hon delar med sig av sina tips kring hur man pluggar bäst om man har dyslexi.

– Jag har alltid älskat att skriva trots att det ofta är en utmaning som dyslektiker. Jag hade en fantastisk lärare i gymnasiet som sa till mig att ”skriv bara, skit i om du stavar rätt eller fel!” När jag sedan kom ut i yrkeslivet sa min arbetsgivare att de aldrig träffat någon som är så bra på att korrekturläsa som jag, vilket gav mig självförtroende.

Tidigare har Josefine läst distansutbildningar och för henne passar det bra med videoföreläsningar som hon kan titta på i sin egen takt. Hon tipsar också om att rita, färgkoda och skapa listor för att göra studiematerialet mer visuellt.

Enligt Josefine Fors har många svenska skolor en del kvar att lära när det kommer till att hjälpa elever med dyslexi.

– Det klassiska är att läraren säger ”om du behöver mer tid så säg till”. Men det handlar inte alltid om tid, utan om på vilket sätt hjärnan registrerar och memorerar saker. Alla lärosäten borde bli bättre på att ta in kurslitteratur i ljudboksformat – och att ge dyslektiker det rättstavningsprogram i datorn som de alltid har rätt till.

Men hon poängterar att pluggandet blir bättre och roligare på universitetsnivå.

– Om du som dyslektiker tyckt att det var tråkigt att plugga – ge vidare studier en chans! menar Josefine.

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.