PFAS i dricksvattnet ledde till ökad risk för språkstörningar

Datum: 27 June, 2023
Kompetensutveckling, Logopedi

Blekinge Läns Tidning 2023-06-17; logopeden.se 2023-06-27; Gillberg Centrum 2021-09-17:

Under 2013 kom larm om höga halter av PFAS (perfluorerade ämnen) i dricksvattnet i Ronneby. Halterna av PFAS hos befolkningen i Kallinge med omnejd var bland de högsta som någonsin uppmätts när föroreningen uppdagades. I tio års tid har ett forskningsteam undersökt hälsoeffekterna av hög exponering av FAS.

Klargör effekterna av PFAS

PFAS har använts sedan 1940-talet och har flera eftertraktade egenskaper, bland annat är de vatten-, smuts- och oljeavvisande och finns i textilimpregnering, smink, matförpackningar med mera. Numera begränsas användningen av dessa ämnen delvis av lagstiftning men de har lång nedbrytningstid och ansamlas i djur och människor.  

Resultaten pekar på att vissa sjukdomar som tidigare kopplats till PFAS kan strykas från listan, exempelvis köldskörtelsjukdomar och havandeskapsförgiftning, medan andra har tillkommit, exempelvis ökad risk för diabetes typ 2.

Studien av Stübner med kollegor visade ett samband mellan ökad risk för språkstörning hos flickor och ämnet perfluorhexansulfonsyra, en typ av perfluorerade ämnen (Bild: Pimbim, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons).

Ökad risk för språkstörningar hos flickor

PFAS överförs till barn under graviditet och amning. Under graviditeten förs PFAS över i mycket hög grad från moder till barn men halten i bröstmjölken är betydligt lägre. Studien har även visat att det finns en ökad risk för språkstörningar hos flickor vars mammor har exponerats för PFAS, baserat på hur många av flickorna som remitterats till logoped och hur många som sedan fått diagnos av logopeden. Varför just flickor drabbas vet man i dagsläget inte.
– Den bästa gissningen i dag är att det har att göra med hormoner, eftersom PFAS är hormonstörande, säger Christel Nielsen, docent vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Nu ska forskarna fortsätta att undersöka sambandet mellan PFAS och språkstörningar hos flickor. En logoped från forskarteamet ska träffa de aktuella barnen tillsammans med en psykolog.

Charlotte Stübner är logoped och doktorand vid Gillberg Centrum. Hon publicerade tillsammans med bland andra Christel Nielsen och Carmela Miniscalco en artikel i februari 2023 om just den ökade risken för språkstörning. I registerstudien ingick nästan 12 000 barn från 0 upp till 7 års ålder och man fann ökad risk både för misstänkt och fastställd språkstörning/DLD, i synnerhet hos flickor, efter tidig och hög exponering av PFAS. Man fann även att incidensen av expressiv språkstörning var högre än incidensen av generell språkstörning men författarna diskuterar att detta kan hänga ihop med att det är svårare att identifiera generell språkstörning hos unga barn. Det finns även indikationer på att PFAS påverkar andra aspekter av barns utveckling inom kognition, uppmärksamhet, beteende och motorik och Stübner med kollegor förespråkar därför fortsatt forskning om eventuella samband mellan exponering för PFAS och andra utvecklingsneurologiska tillstånd som autism och intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mera!

Tio år efter giftskandalen – det här vet forskarna idag (betalvägg)

Om Charlotte Stübners doktorandprojekt

Stübner, C., Martinsson, M., Jakobsson, K., Gillberg, C., Nielsen, C., & Miniscalco, C. (2023). Developmental language disorders in preschool children after high exposure to perfluoroalkyl substances from contaminated drinking water in Ronneby, Sweden. Environmental Epidemiology EpiHealth: Epidemiology for Health7(1). https://doi-org.ezp.sub.su.se/10.1097/EE9.0000000000000233


DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.