I lördags skrev 76 000 personer högskoleprovet och det har uppmärksammats i media att möjligheterna till anpassning av provet är begränsade.
Man kan få tillstånd att skriva provet i en liten grupp eller i ett enskilt rum, t ex vid kognitiv funktionsvariation och vissa anpassningar görs för personer med dyslexi eller synnedsättning. Dock får man inte använda talsyntes även om man har mycket omfattande lässvårigheter, vilket kan tyckas märkligt eftersom man får använda olika former av hjälpmedel vid högskolestudier.
Sydsvenskan:
Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets-och Högskolerådets avdelning för analys, främjande och tillträdesfrågor menar att talsyntes inte är ett lika självklart hjälpmedel för dyslektiker som för personer med synnedsättning.
Sveriges Radio:
För personer med dyskalkyli finns ännu ingen möjlighet till anpassat högskoleprov, vilket nu har föranlett en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. Frågan om anpassningar vid mattesvårigheter har tagits upp i flera år men ännu har ingen regeländring skett.
Diskussion