Fackligt: Ordföranden har ordet

Datum: 19 February, 2021
Blogg, Fackligt

Tidningen Logopeden nr 1 2021:

Ni vet uttrycket ”No man is an island”? Jag googlade det. Det är ett citat från John Donne, en engelsk präst och poet som verkade under tidigt 1600-tal. ”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.” Citatet tilltalar såklart en sådan som jag, vars tilltro till kollektivet är djupt rotat i själen. Vi är starkast tillsammans. Aldrig blir det så tydligt som när man sitter i en styrelse. 

Svenska Logopedförbundets styrelse utgörs av 13 individer inklusive vår studentrepresentant. Alla utom jag är oavlönade. De är logopeder med heltidsanställningar, med egna företag, med avhandlingar att skriva, med kurser att hålla, med tentor att klara. De har familjer, barn som ska skjutsas, djur som ska rastas, mormödrar som ska handlas till, hem som ska skötas. Precis som alla andra så har de fullt upp, med andra ord. Och de har trots detta valt att lägga en stor del av sin fritid på den här styrelsen. De sitter i möten, de skriver debattartiklar, de kontaktar nämnder och beslutsfattare, de sköter hemsidor och sociala medier, de deltar i referensgrupper, de svarar på remisser. Och de planerar, strukturerar, funderar och frågar. Av den enkla anledningen att de bryr sig. Det är inte självklart. De har inte fler timmar på dygnet, deras ork tar slut ibland precis som hos oss alla, så de petar in styrelsearbetet där det går. Och det går. Tack vare deras engagemang fortsätter vårt förbund att utvecklas och det får aldrig tas för givet. 

Svenska Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström (Foto: Maria Olsson)

Detsamma gäller alla som engagerar sig lokalt. Antalet lokalföreningar växer och aktiviteten i dem ökar. Återigen handlar det om logopeder som vill bidra, som vill förändra, som är nyfikna och vill lära sig mer. Det handlar också om gemenskap. I en liten kår spelar lokalföreningarna också roll för att sammanföra oss och bygga relationer, särskilt utanför storstäderna. Finns det en lokalförening där du bor? Vad gör de just nu? Finns det ingen? Vill du ha hjälp med att starta en? Hör av dig! 

Kerstin Wiström, ordförande Svenska Logopedförbundet

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.