Utblick: Operation Smile utvecklar logopedin i Ghana

Datum: 9 March, 2021
Internationellt, Logopedi

Operation Smile, 2021-03-08:

Minst 8 700 barn i Ghana ska få hjälp att utveckla sitt tal och språk i ett projekt som genomförs av Operation Smile och finansieras av Svenska Postkodlotteriet. I Ghana, som har 27 miljoner invånare, finns endast fem utbildade logopeder, men nu ska fler logopeder utbildas och mobila kliniker ska utvecklas.

Målet med projektet är att nå bättre akademisk kvalitet på den logopediska vården i Ghana, att säkerställa tillgång till vård i hela landet och att minska stigmat kring kommunikationsnedsättning.

Ghana, oktober 2018: Ismael leker med logopedvolontären Josephine som en del av tal- och språkbedömningen. (Foto: Operation Smile / Zute Lightfoot)

– Den som är född med gomspalt har ofta mycket svårt att göra sig förstådd och många av de andra barnen med diagnoser har gömts undan så länge, på grund av familjernas skam, att de helt saknar talförmåga. Med det här projektet vill vi skapa en framtid också för dessa barn. Samtidigt vill vi vara med och långsiktigt bygga en bättre sjukvård i Ghana, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile Sverige.

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile (foto: Operation Smile).

Operation Smile ska i ett första steg hjälpa minst 8 700 barn att utveckla sitt tal och språk i projektet Speech on Wheels – Breaking Barriers to Care, som finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Dessutom ska fler logopeder utbildas och mobila kliniker, som kan nå barn på landsbygden, utvecklas.

– Språket är en nyckel till delaktighet, ett rikt socialt liv och ofta en förutsättning för utbildning och försörjning. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi bidra till Operation Smiles arbete för att stärka barnen och bryta stigmat med funktionsnedsättningar, säger Eva Struving, Managing Director på Svenska Postkodlotteriet.

Pressmeddelande från Operation Smile


Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarliga ansiktsmissbildningar, framför allt läpp-käk-gomspalt.

Signe Tonér

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.