SvD 2023-10-12:
På Logopedkliniken vid Danderyds sjukhus samarbetar logoped och dietist för att stödja barn och vuxna med ätsvårigheter inklusive ARFID (avoidant restrictive food intake disorder).
Teamsamverkan för att stötta vid ätsvårigheter
Barn som känner djupt obehag inför att svälja, äta och dricka får sällan rätt hjälp men behandlingen på Logopedkliniken, Danderyds sjukhus är ett udantag. Söktrycket är stort och ökar för varje år. och väntetiderna blir allt längre, trots att det rör sig om en prioriterad patientgrupp. Mer resurser behövs, menar specialistlogopeden Helena Johansson och dietisten Åsa Sidibeh Zetterlund. På Logopedmottagningen vid Danderyds sjukhus används termen “ät- och sväljsvårigheter” snarare än begreppet ARFID. Sedan 2019 finns en ny definition av ätproblematik hos barn: Pediatric Feeding Disorder (PFD). Det är en diagnos i USA men ännu inte i Sverige.
Utmaningar i små steg
En viktig del i behandlingsprocessen är att minska stress och spänningar runt matsituationen. Det är en förutsättning för att kunna jobba vidare med barnets ätutveckling. För att främja ätutvecklingen på lång sikt behöver barnet få tillfälle att vara närvarande i stunden och att äta själv i så stor utsträckning som möjligt men på vägen dit kan en del barn behöva någon form av distraktion för att få i sig tillräckligt med mat. En annan komponent i behandlingen är att lära sig prova nya livsmedel och i små steg utmana barnet. Först kanske bara att titta på den nya maten, sen peta på den med besticken och i sista skedet smaka. Oavsett patientens ålder är ambitionen är att det ska vara så kravlöst, tryggt och positivt som möjligt att närma sig det svåra. Målet är att ätsvårigheterna inte ska begränsa barnets liv.
Artikeln är en del i en artikelserie om ARFID.
Diskussion