Oacceptabla köer till logoped i Västra Götaland

Datum: 13 December, 2021
Logopedi

SVT Nyheter Väst 2021-12-13, Logopeden.se 2020-09-23:

SVT rapporterar om väntetider på ett år eller mer i hela regionen för barn som behöver träffa logoped. Väntetiden för läs- och skrivutredning är ännu längre, ofta drygt två år. Det finns omkring 40 logopedtjänster som ska täcka behoven vad gäller barn och unga och det är långt ifrån tillräckligt.

Statistik gällande antal logopeder i hälso- och sjukvård per 100 000 invånare avslöjar att Västra Götalandsregionen ligger under riksgenomsnittet vad gäller logopedbemanning.

Agneta Berntsson som är enhetschef på logopedimottagningen för barn och unga, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg medverkar i ett TV-inslag och säger bland annat att man skulle behöva fördubbla antalet tjänster. Förklaringar till det ökade remisstrycket är att det föds mycket barn och att språkstörning har blivit mer känt, bland annat kommer det fler remisser på barn i skolåldern.

Jonas Norlander i Skövde har gjort en egenremiss för sin dotters räkning och har fått besked om att kötiden är två år. Han är frustrerad och orolig att uteblivet stöd ska leda till negativ utveckling.

Se TV-inslagen:

Lång kö till logoped för barn i Västra Götaland

Jonas dotter får vänta två år på logoped

Läs också:

Logopedstatistik

Långa väntetider i VG-region och Örebro

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.