Pressmeddelande Akademiska Sjukhuset 9 oktober:
Dagen innan afasidagen gick Akademiska sjukhuset i Uppsala ut med det glädjande beskedet att man har inrättat fyra nya logopedtjänster inom Rehabilitering och Smärtcentrum.
– De nyanställda logopederna innebär att vi får mycket större möjligheter att arbeta i enlighet med de reviderade nationella riktlinjerna för strokevård. Logopederna ska arbeta med insatser från akut fas genom hela rehabiliteringskedjan, säger Elisabeth Belin, avdelningschef inom Rehabilitering och Smärtcentrum.
Behovet av ökade rehabiliteringsinsatser för personer med afasi och deras närstående lyfts fram i Socialstyrelsens reviderade nationella riktlinjer för strokevård. Personer med afasi ska erbjudas intensiv språklig träning minst 4 timmar per vecka och få träning i att använda alternativa kommunikationssätt. Även kommunikationsträning för partnern är en högt prioriterad rekommendation.
– Som närstående får man ett ökat ansvar i samtal med personen med afasi. Men för att vara en god och kompetent samtalspartner behöver man träning, så kallad kommunikationspartnerträning. Genom att samtalspartnern använder olika samtalsstödjande strategier kan man minska kommunikationssvårigheterna och därmed öka möjligheten till delaktighet, dvs. att umgås med andra och kunna påverka sin livssituation, säger Monica Blom Johansson, afasiforskare vid Uppsala universitet.
Föreläsning med Monica Blom Johansson: Afasibehandling – hur, vad och varför? from Svenska Logopedförbundet on Vimeo.
Diskussion