Nuläge och utmaningar i elevhälsan 2024

Datum: 24 October, 2024
Logopedi

Sveriges Kommuner och Regioner 2024-09:

Under våren 2024 genomförde Sveriges Kommuner och Regioner en webbenkät riktad till samtliga kommuner. Den riktade sig till ansvarig för grundskolans elevhälsa på förvaltningsnivå med fokus på personalsituationen, kvaliteten och aktuella utmaningar ur ett huvudmannaperspektiv.

Övergripande slutsatser

Det är 73 % av kommunerna som har ytterligare yrkeskategorier i elevhälsan utöver de som krävs enligt skollagen. Vanligast är studie- och yrkesvägledare, som finns i två tredjedelar av dessa kommuner och därefter logopeder och socialpedagoger (båda 44 %). Digitala möten, både med externa aktörer som socialtjänsten och BUP, internt och med elever och vårdnadshavare är något som blev vanligt under pandemin och som många kommuner fortsätter med.

Merparten av kommunerna är i huvudsak nöjda med elevhälsans organisation. Minst nöjda är kommunerna med hur de kan säkerställa likvärdigheten mellan skolornas elevhälsoarbete och det är 37 % som uppger att kvaliteten varierar relativt mycket mellan skolorna.

De främsta utmaningarna för elevhälsan är elevernas psykiska ohälsa och problematisk skolfrånvaro. Andra stora utmaningar är att skapa inkluderande lärmiljöer, utveckla anpassningar och stöd, det hälsofrämjande och förebyggande arbetet samt möta behoven hos elever med språkstörning.

Kommentar

Undersökningen avser således enbart kommunala skolhuvudmän och ger därför ingen heltäckande nationell bild. Svarsfrekvensen var 85 %.

Läs hela rapporten!

Nuläge och utmaningar i elevhälsan 2024

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.