Norrköping: stor oro efter neddragningar på utbildningskontoret

Datum: 11 October, 2023
Fackligt, Logopedi

Norrköpings Tidningar 2023-10-10:

Från såväl föräldrar som fackliga organisationer och Region Östergötland riktas nu stark kritik mot beslutet att skära ned resurser till barn i behov av särskilt stöd i Norrköping.

Enligt arbetsgivarens bedömning ska alla arbetsuppgifter inom varje indragen tjänst (totalt 15 tjänster) kunna genomföras inom befintlig organisation.

Orolig för sin dotter

Cecilia Petersson är mamma till en dotter med språkstörning är nu rädd för att hennes barn inte kommer att få den hjälp som behövs. Dottern har selektiv mutism, expressiv språkstörning och taldyspraxi. Mamman beskriver hjälpen de fått av skolans logoped som ovärderlig.

– Det har betytt att vi fått en dotter som är mycket tryggare och som vågar uttrycka sig. Hon har fått vänner och vi har fått hjälp att förstå hur vi kan jobba och vad hennes behov är, säger Cecilia Petersson.

Tillförordnad utbildningsdirektör Ester Alavei menar att det är regionens ansvar att anställa logopeder, men Cecilia Persson anser inte att det räcker.

– De har inte alls samma möjligheter. De känner inte barnen. En skollogoped lär känna barnen vilket är en jättetrygghet. Skollogopeden var den första i skolan som min dotter pratade med, säger hon.

Stark kritik från fack- och professionshåll

Från fackligt håll är kritiken hård. Såväl Sveriges Lärare, Akademikerförbundet SSR, Sveriges Skolledare och SRAT/Logopedförbundet menar att konsekvenserna av nedskärningarna är svåra att överblicka.

Bristande kunskap om logopedens roll

Julia Granath är logoped och fackligt förtroendevald för SRAT/Logopedförbundet. Hon kritiserar beslutsprocessen som hon menar har varit för snabb och saknar konsekvensanalys.

Man har inte tagit reda på vad den samordnande logopeden faktiskt gör.

Julia Granath, fackligt förtroendevald. NT 2023-10-10

– Jag upplever inte att man gjort sin läxa när det gäller att ta fram förslaget. Man har inte tagit reda på vad den samordnande logopeden faktiskt gör. Det är väldigt mycket utöver att samordna, bland annat att vara kompetensen för andra att vända sig till, säger Julia Granath.

Risk för bristande samordning kommun – region

Även regionen kritiserar kommunens beslut. Verksamhetschefen för Rehab Öst, Hanna Hillerstrand skriver inför beslutet om att dra in den samordnande logopeden att hon är djupt oroad över att man har funderingar på att avveckla en tjänst som är otroligt viktig för Norrköpings barn. Den samordnande funktionen är en viktig länk mellan region och kommun. När den försvinner kommer det att drabba de barn som har störst behov av språklig stöttning.

Läs hela artikeln i NT (betalvägg):

Stor oro efter neddragningar på utbildningskontoret

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

User avatar
1 år sedan
NT 2023-10-12: https://nt.se/bli-prenumerant/artikel/r9p29zvl Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) står bakom nedskärningarna på utbildningskontoret i Norrköpings kommun och har inga synpunkter på beslutsprocessen. - Om vi ska göra de neddragningar vi måste göra för att klara budgeten så behöver det gå ganska snabbt för att vi ska kunna hämta hem pengarna, säger Cassel till NT. I artikeln i NT nämns att den samordnande logopeden inte enbart sysslat med samordning utan även med utbildning av pedagoger och en kompetens för skolor utan egen logoped förändrar inte Ingrid Cassels ståndpunkt. Hon menar att det är Region Östergötland som ska står för logopeder. /Signe, Logopedförbundet
Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.