Temat för Afasidagen 2022 är ökad tillgång till kommunikativ rehabilitering inom primärvården.
Företrädare för Logopedförbundet centralt, Logopedförbundets lokalföreningar, Afasiförbundet och lokala afasiföreningar opinionsbildar för förbättrad kommunikativ rehabilitering och för fler logopeder i primärvården i debattinlägg och insändare i ett 15-tal lokaltidningar.
Trots att förekomsten av stroke har minskat har andelen som får afasi efter en stroke varit oförändrad de senaste decennierna. Cirka 30 procent av alla som får en förstagångsstroke får afasi, visar forskarna Angelina Grönberg, Ingrid Henriksson med flera i en studie vid Lunds universitet (2022). Svårighetsgraden av afasi vid insjuknandet var också oförändrat. Majoriteten, 61 procent, av dem som får afasi får svår till global afasi.
I den senaste Riksstroke-rapporten (2021) framgår det att endast fyra av tio patienter som har rapporterade talsvårigheter efter en stroke hade getts möjlighet att träffa en logoped för bedömning och/eller behandling. Tillgången till logopeder för bedömning av talsvårigheter/afasi varierade dessutom kraftigt mellan regionerna.
Diskussion