Kunskapsstyrningvard.se 2023-11-20:
Insatsområde språkstörning hos barn och ungdomar presenterades tidigare i år som en ny del av arbetet inom nationell kunskapsstyrning av hälso- och sjukvård. Nu presenteras medlemmarna i den arbetsgrupp som bland annat ska kartlägga tillgång och väntetider för målgruppen och beskriva best practice för stöd till barn med tal- och språkstörningar, såväl i förskoleålder som skolålder.
Logopeder är välrepresenterade
Ordförande i arbetsgruppen är Nelli Kalnak, forskare tillika specialistlogoped. Deltar gör också Jennie Karlsson BHV-logoped, Ulrika Schahcinger Lorentzon, specialistlogoped och doktorand, Linnéa Cooke, specialistlogoped, Christin Bjarnell, förskole- och skollogoped, och Marika Habbe, specialistlogoped och utredare på Socialstyrelsen.
I övrigt består arbetsgruppen av psykologer, barnläkare, specialistsjuksköterska, elevhälsosamordnare och patientföreträdare. Som kontaktperson och processledare fungerar Martina Larsson som är utvecklingsledare för kommunal utveckling i Jönköpings län, område barn och unga.
Öka kunskap och likvärdighet
Målet med arbetet är att barn och föräldrar ska få tidigt stöd, att kunskapsbasen ska förbättras och att evidensbaserade metoder ska spridas. I arbetsgruppens uppdrag ingår därför ocskå att identifiera behov av kunskapsstöd och kompetensutveckling för att skapa förutsättningar för hållbara vårdkedjor och strukturerade, evidensbaserade arbetssätt för att stödja barn och unga med tal- och språkstörningar. I förlängningen kommer detta att leda till jämlik vård för barn och ungdomar med språkstörning.
Läs mer!
Insatsområde språkstörning hos barn och ungdomar
Diskussion