Metaanalys om tal- och språkutveckling vid gomspalt

Datum: 27 February, 2025
Kompetensutveckling, Logopedi

International Journal of Speech-Language Pathology 2024-11-02:

En metaanalys av Kari M. Lien med kollegor ger stöd för att det finns en koppling mellan konsonantinventarium och expressivt ordförråd hos barn med gomspalt med eller utan läppspalt.

Bakgrund

Det finns en hel del belägg för att barn med gomspalt utan syndrom är i riskzonen för tal- och språksvårigheter även flera år efter gomslutning. Historiskt sett har forskning om gomspalt fokuserat på talutveckling och talavvikelser. En hel del studier har också undersökt språkutveckling, men relationen mellan tal- och språkutveckling har fått relativt lite uppmärksamhet forskningsmässigt, trots att vi vet att tal- och språkförmåga utvecklas tillsammans och att förmågorna stöttar varandra. För barn med typisk utveckling finns det exempelvis ett väldokumenterat samband mellan konsonantinventarium och expressivt ordförråd. Samma sak gäller barn med sen taldebut (“late talkers”) och barn med gomspalt.

Ökad förståelse för relationen mellan tal och språk hos barn med gomspalt kan leda till att man i kliniska sammanhang blir bättre på att hitta de barn som behöver mer intensiva insatser för expressivt språk.

Frågeställningar

Forskarlaget ville ta reda på den genomsnittliga korrelationen mellan konsonantinventarium och expressivt ordförråd samt korrelationen mellan konsonantinventarium och genomsnittlig yttrandelängd (MLU) hos barn i den aktuella målgruppen.

Metod

För att studier skulle vara aktuella för metaanalysen skulle de vara empiriska studier med gruppdesign där huvudtemat för artikeln relaterade till tal och/eller språk. Inkluderade artiklar behövde vara skrivna på engelska, innehålla ett mått på barnens konsonantinventorium och antingen ett mått på expressivt ordförråd eller MLU. Den genomsnittliga åldern på deltagarna i studierna skulle vara från 0 till 8;11 år och studierna behövde innehålla tillräckligt med information för att räkna ut effektstorlek. Barn med gomspalt som del i en syndrombild exkluderades eller rapporterades separat. Totalt inkluderades åtta studier med totalt 87 barn från fem länder. Fyra språk fanns representerade (engelska, brasiliansk portugisiska, danska och slovakiska). Genomsnittlig ålder var 25 månader.

Resultat och diskussion

Resultaten ger stöd för tanken att det för barn med gomspalt med eller utan samtidig läppspalt finns en tydlig koppling mellan talförmåga och expressiv språklig förmåga, i form av ett samband mellan konsonantinventariets storlek och expressivt ordförråd. Författarna tolkar resultatet som att förseningar i tillägnandet av konsonanter kan förklara förseningar i ordförrådsutvecklingen och att långsam uttalsutveckling skulle kunna fungera som en slags markör för språkliga svårigheter hos den aktuella målgruppen.

De tillgängliga studierna var inte tillräckligt många/omfattande för att undersöka vilka faktorer som eventuellt modererar korrelationen mellan konsonantinventarium och expressivt ordförråd, men författarna föreslår två möjliga modererande faktorer i form av ålder för gomslutning och vilken metod som använts i ingående studier för att kartlägga ordförrådet (t ex föräldraskattat ordförråd via CDI-formulär eller naturalistisk metod). Resultaten avseende relationen mellan konsonantiventarium och MLU var mer oklara, bland annat eftersom det var färre studier som hade relevant information.

Författarna poängterar att metaanalysen begränsas av att det ännu finns relativt få studier som undersöker samband mellan tal och språk hos barn med gomspalt. Trots vissa begränsningar ger den aktuella metaanalysen ändå stöd för att såväl kliniskt verksamma som forskare kan använda sig av information talet hos barn med gomspalt för att predicera vilka barn som bör genomgå språkbedömning under tidig barndom. Möjligen kan kunskap om kopplingen mellan tal och språk hos barn med gomspalt också bidra till att ytterligare precisera interventioner.

/Sammanfattat av Signe Tonér, tidningen Logopeden/logopeden.se

Läs hela artikeln!

Lien, K. M., Ellis, P., Scherer, N. J., & Lancaster, H. S. (2024). A meta-analysis of the relationship between speech and language development in children with nonsyndromic cleft palate with or without cleft lip. International Journal of Speech-Language Pathology, 1–13. https://doi.org/10.1080/17549507.2024.2412610

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.