Mer att läsa om funktionsnedsättning, våld och övergrepp

Datum: 25 January, 2018
Kompetensutveckling, Logopedi, Opinionsbildning

Årets europeiska logopedidag har tema AKK, tidigare i veckan publicerade vi ett inlägg om hur underlätta samtal om våld och övergrepp. Nedan hittas lästips om ämnet.

Dags att bryta tystnaden. I en debattartikel, ursprungligen publicerad i Upsala Nya Tidning, skriver representanter från Afasiförbundet, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Autism- och Aspergerförbundet och FUB – För barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning om utsatthet för våld och sexuella övergrepp hos personer med kommunikativa funktionsnedsättningar. De lyfter fram behov av kompetenshöjning hos berörda myndigheter och att det måste bli möjligt att anmäla och diskutera dessa brott med hjälp av AKK och kognitivt stöd

Ja, det är verkligen hög tid att bryta tystnaden. Logoped Camilla Olsson på Afasiforskningsbloggen kommenterar debattartikeln ovan.

Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Utvecklingsområden till den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Publikation från Myndigheten för delaktighet, 2017.

När samhället inte ser, hör eller förstår. Könsrelaterat våld och funktionshinder. Rapport från Nordens välfärdscenter, 2016.

 

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.