Matprat i Västerbotten

Datum: 13 June, 2024
Logopedi

Västerbottenskuriren 2024-06-07:

Logopederna Cecilia Eriksson och Annie Ahlinder och dietisten Frida Karlsson Videhult jobbar tillsammans vid Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård i Umeå och håller i Matprat för familjegrupper i Region Västerbotten. Där kan föräldrar ställa frågor om matintroduktion och annat som rör ätande och små barn.

Smakportioner från 6 månader

I Sverige rekommenderas amning och/eller bröstmjölksersättning upp till sex månaders ålder. Från fyra månader kan man börja med pyttesmå smakprov. Från sex månaders ålder behöver barnet få i sig mera järn. Det är därför viktigt att introducera järnrika livsmedel. Det är bra att introducera mat från alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår men att undvika vissa födoämnen enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Plockmat?

Plockmat kan man börja med när barnen kan sitta stadigt, visar att hen är nyfiken och intresserad och själv kan hålla i maten och föra den till munnen. Det brukar vara ungefär vid sex månaders ålder men varierar givetvis mellan olika barn. Det man ska tänka på är att inte ge barnen plockmat som kan fastna i luftstrupen. Därför ska man undvika hårda, runda former som exempelvis vindruvor, köttbullar, slantar av korv och liknande.

-Om man kan klämma sönder maten enkelt mellan fingrarna är en tillräckligt mjuk för barnet att äta, säger Cecilia Eriksson.

Munmotorisk utveckling

När barn börjar med nya konsistenser kväljs de ofta och hostar ibland. Det är naturlig del av ätutvecklingen. Mellan 6 och 10 månaders ålder händer det mycket i barns munmotoriska utveckling och då är det bra om de får öva på olika slags mat.

Strunta i skärmen!

Något man avråder från vid alla måtider är att distrahera barn med exempelvis skärmar för att få i dem mera mat. Skärmförbud vid måltider gäller så klart även föräldrar.

Läs hela artikeln!

Experternas bästa tips om plockmat till små barn

Läs också:

Livsmedelsverkets rekommendationer

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.