Martin Pistorius brinner för att sprida kunskap om AKK

Datum: 15 June, 2017
Logopedi

GP 25 maj:

Nyligen besökte Martin Pistorius Göteborg, där han var en av huvudtalarna vid Kommunikationskarnevalen och även föreläste för personal på Sahlgrenska akademin, bland annat om vikten av respektfullt bemötande gentemot personer med nedsatt kommunikationsförmåga. 

Pistorius drabbades som 12-åring av ett tillstånd där musklerna förtvinade och han blev medvetslös och okontaktbar. Man konstaterade tuberkulos i hjärnan samt hjärnhinneinflammation men läkarna var aldrig säkra på att det var den enda förklaringen. Efter ett år gav läkarna bort och skickade hem honom med beskedet att hans kognitiva kapacitet motsvarade en 3 månaders baby. Vid 16 års ålder återvände hans medvetande men ingen i omgivningen märkte att Martin Pistorius förstod vad som hände och vad som sades.

– Att anhöriga och vårdpersonal ändå tänker på att regelbundet testa uppfattningsförmågan är avgörande. En skadad hjärna kan läka och utvecklas, säger Martin Pistorius.

Idag kommunicerar Pistorius via tangentbord och talsyntes och om han i dag skulle få frågan vilken förmåga han skulle välja att få behålla om han tvingades välja, är svaret enkelt.

– Jag var instängd i min egen kropp i totalt 14 år och skulle alla gånger välja förmågan att kommunicera, säger han.

Läs hela artikeln i Göteborgsposten!

Martin Pistorius har skrivit boken När jag var osynlig (Ghost boy). 

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.