Lokal opinionsbildning: fler logopeder behövs i kommunerna!

Datum: 22 March, 2021
Fackligt, Logopedi, Opinionsbildning

Logopedförbundet Gävleborg debatterade lokalt i samband med europeiska logopedidagen härförleden. Med en insändare publicerad i Hela Hälsingland och i Gefle Dagblad skriver man bland annat: “Frågan är alltså inte om kommunerna i Gävleborgs län har råd att anställa en, eller fler, logopeder, frågan är om de har råd att låta bli?”

Logopeders uppdrag inom förskola och skola innebär att arbeta tillsammans med pedagoger och övrig personal för att ge stöd för de barn och elever som har utmaningar med språk, kommunikation, läsning och skrivning. Att inte ge tillräckligt med stöd för att utveckla språket ger kostsamma konsekvenser för både individ och samhälle.

Frågan är alltså inte om kommunerna i Gävleborgs län har råd att anställa en, eller fler, logopeder, frågan är om de har råd att låta bli?

I Gävleborgs län är det endast Hudiksvall och Sandviken som har kommunanställda logopeder, trots att kartläggningar har visat att lärarna har ett omfattande behov av kompetensutveckling vad gäller språkstörning. Logopedförbundet Gävleborg anser att det borde vara självklart med logopeder i elevhälsan och frågar om kommunerna är villiga att stå för konsekvenserna av att inte satsa på elevernas språkliga utveckling.

Hela debattinlägget

Läs också:

https://logopeden.se/kommunlogopedi-pa-frammarsch/
DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.