Logopedisk odyssé med professor Lena Hartelius

Datum: 9 May, 2022
Logopedi

Akademiliv, 2022-04-20:

Göteborgs universitets onlinemagasin Akademiliv möter Lena Hartelius, professor i logopedi, och pratar logopedins utveckling.

Efter nästan 40 år som logoped går Lena Hartelius nu i pension och konstaterar att logopedi som ämne haft en stark utveckling. Själv var hon en av de första att utbilda sig till logoped vid Göteborgs universitet i början av 1980-talet och disputerade 1997 på en avhandling om talstörning med multipel skleros och har fortsatt fokusera på tal och kommunikation vid neurologiska sjukdomar.

Professor Lena Hartelius går i pension efter stora insatser för logopedins utveckling. (Foto: Elin Lindström, Akademiliv.se)

Under Lena Hartelius tid som logoped och forskare har mycket hänt. Grundutbildningen har förlängts från tre till fyra år och därefter finns möjlighet att studera vidare och ta en masterexamen. Det är också allt fler disputerade logopeder, både inom själva logopediämnet men också inom angränsande ämnen som till exempel lingvistik eller otorinolaryngologi.

Sedan 2017 arbetar Hartelius vid Skaraborgs sjukhus i Skövde och vill gärna framhålla kombinationstjänster där man kan kombinera patientnära forskning med klinisk tjänstgöring.

Läs hela artikeln!

Uppåt och framåt för logopedin under 40 år

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.