Tidningen Logopeden/logopeden.se 2023-07-05:
Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström rapporterar från årets bantade Almedalsvecka som pågick 27 juni – 1 juli i Visby.
Hälso- och sjukvård och elevhälsa
Under årets Almedalsvecka slog det mig att det inte finns en Almedalen. Lite som internets algoritmer så hamnar du snabbt i, om inte din åsiktskorridor, så åtminstone din fåra. Alla rör sig runt varandra på en väldigt liten yta, vi äter lunch på ungefär samma ställen och vi svettas i lika varma tält. Men för någon var det stora temat för Almedalen den militära upprustningen. Någon annans vecka har genomsyrats av framtidens arkitektur. För en tredje handlade allt om klimatmålen. Och för såna som oss, som var där för att bevaka frågor inom vården och skolan, så har det stora temat utan tvekan varit den statliga styrningen av sjukvården, kompetensförsörjningen och elevhälsan.
Statlig styrning av sjukvården
De politiska partierna är ense om att en ökad statlig styrning av sjukvården är ett måste för att säkerställa en god och likvärdig vård och en kommitté för att utreda saken är på gång, men exakt hur mycket och vad staten kommer att styra vet vi inte än. Kommunerna och regionerna är vana vid ett starkt självstyre och förändringsarbetet kommer att vara en utmaning.
Utmaningar med kompetensförsörjning
Kompetensförsörjningen är ett alltmer påtagligt problem inom många sektorer och det är inget nytt ämne i Almedalen, men realiteten av det som diskuteras är, om inte redan här, så nära förestående och det går inte ihop. Om näringslivet säger att de behöver 70 % av alla som kommer ut i arbetslivet nu, Försvarsmakten behöver 65% och välfärden 55% (antagligen en stark underdrift), då behöver man inte vara ett mattegeni för att räkna ut att enbart rekrytering inte hjälper. Det finns inga enkla lösningar, då hade de redan genomförts, men det finns goda exempel och en stark samsyn.
Samverkan lyfts som lösningen varje år, och jag tror och hoppas att kommuner och regioner gör en starkare ansats framöver för att göra det till en genomgående verklighet. Jag hoppas också att lyckade pilotprojekt ska tas tillvara på bättre sätt, att man efter projektens slut ser till att de goda resultaten leder till tillämpning på bred front. Vad gäller elevhälsan så lyftes som vanligt förebyggande och hälsofrämjande insatser, men man pratar mer om en breddad kompetens inom elevhälsan än tidigare, och där ingår såklart logopeder. Vi fortsätter att växa inom elevhälsan, men man ska vara medveten om att det är fler som vill in och vår kompetens inom skolan är inte säkrad förrän vi är lagstadgade. Vi har flera patientorganisationer med oss i frågan och den kommer att genomsyra även den här mandatperioden för förbundet.
Möten och omvärldsbevakning

Logopedförbundet hade framför allt två syften med årets deltagande: Att möta och lyfta våra frågor med relevanta aktörer och att omvärldsbevaka. Almedalens alla panelsamtal och seminarier ger en god inblick i vad som pågår inom våra områden just nu, och det är aldrig så lätt att haffa någon i vimlet som där. Vi hade också en samling trevliga och givande möten på plats, som i sin tur också har gett oss gott om planer att hugga tänderna i efter semestern. Vi har fantastiskt drivna patientorganisationer i vårt land och det är alltid en fröjd att ses. Jag deltog även i ett panelsamtal om hur vi ska förbättra söktrycket till våra mindre utbildningar inom vården. Även där finns inga enkla lösningar, men jag är glad att höra att våra universitet tar frågan på allvar och ser att det är en fråga för hela samhället, inte bara enskilda universitet och program. Frågan kommer även att lyftas inom SKR.
Veckan bjöd på sol och stekande värme ända vägen fram till de sista timmarna på ön för oss, då himlen öppnade sig och temperaturen sjönk markant. Det var som att Gotland sa till oss att det var dags att åka hem, och då vi vid det laget var rätt matta kunde vi inte annat än att hålla med.
Om du vill veta lite mer om vad vi pysslat med under veckan och vilka vi träffade, så hittar du det bland våra höjdpunkter på Instagram. Nu stundar dock semester för mig och styrelsen, en välbehövlig paus efter ett intensivt år. Jag önskar alla våra medlemmar en skön och trevlig sommar, så ses vi igen i höst!
Kerstin Wiström, förbundsordförande Logopedförbundet
Diskussion