Logoped på BVC i Geneta

Datum: 13 March, 2024
Fackligt, Logopedi

SVT Nyheter Södertälje 2024-03-13:

På logopedmottagningen på Södertälje sjukhus var det många barn med språkstörning som uteblev från sina tider. Nu testar man ett nytt arbetssätt som har vänt utvecklingen.

Minskade uteblivanden

Logopeden flyttade nämligen ut till BVC istället. Samarbetet inleddes för drygt ett år sedan. Nu har barnlogopeden Olivia Gene mottagning på BVC tre dagar i veckan. Uteblivandena har minskat kraftigt.

Viktigt med tidiga insatser

– Det är viktigt att ge hjälpen tidigt. Barn som inte får stöd med sin talsvårighet riskerar att halka efter i skolan och det kan leda till att de senare hamnar snett i livet, säger Jenny Andersson som är chef på BVC i Geneta.

Logopeder behöver komma närmare patienterna

Liknande upplägg förekommer bland annat i Malmö. Logopedförbundet jobbar med att sprida konceptet, det vill säga att logopeder behöver komma närmare patienterna. SVT har pratat med Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström.

– Vi ser en långsam ökning av ”konceptet”. En av våra största frågor är att logopederna är så långt ifrån patienterna, det kan te sig konstigt för familjer att ta sina friska barn till sjukhuset, säger Kerstin Wiström.

Se TV-inslaget!

Logopeden har flyttat in på BVC

Se också:

Logoped Elvira Ashby tipsar om hur man kan stötta sitt barn

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.