Långa köer till logoped i Skåne

Datum: 21 February, 2023
Logopedi

Norra Skåne 2023-01-27; 2023-02-20:

Trots flera utredningar och insatser är väntetiderna långa för att få komma till logoped i Skåne.

Loke som är fyra år har väntat i 18 månader på ett första logopedbesök men har nu fått hjälp i Blekinge där väntetiderna är kortare.

-Det är nära halva hans liv som gått åt till väntan. Han ligger redan efter och får kämpa så mycket hårdare för sin skolgång sen, säger Lokes pappa Jonas Persson.

Nära 6 700 personer står i kö för att få träffa logoped i Skåne och inte ens en tredjedel får sitt första besök inom vårdgarantins 90 dagar. Minst tre utredningar och förslag till omorganisationer har gjorts och en del sjukhus har fått utökade uppdrag för att förbättra tillgängligheten. I september 2022 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden även att öka antalet anställda logopeder, så att Skåne närmar sig rikssnittet för antal logopeder per 100 000 invånare.

– Det är bara att konstatera att de åtgärder vi vidtagit inte varit tillräckliga, säger Anna Mannfalk (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mannfalk menar att nu behövs inte fler utredningar utan man har gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppgift att återkomma till nämnden i maj med förslag på åtgärder.

-Det kan inte accepteras att vi har så långa köer. Det finns familjer som åker till Stockholm för att få hjälp, berättar Anna Mannfalk.

Läs hela artiklarna (betalvägg)!

Loke kan inte prata – har väntat 18 månader på hjälp

Långa köer till logopeden – vi har inte gjort nog

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.