Västerbottenskuriren 2023-11-09:
Språkstörning hos unga vuxna uppmärksammas! Fredrik, 25 år från Umeå fick vänta i över två år innan han fick stöd. Idag sitter Fredrik i förbundsstyrelsen för Unga med språkstörning (UMS).
Svårigheterna växer inte bort
Fredrik menar att han förlorade nästan hela sin mellanstadietid eftersom det var så lång väntetid till logoped. Redan i förskolan hade han problem med språket och hade viss logopedkontakt men svårigheterna gav inte med sig.
Stöd i högstadiet och gymnasiet
När Fredrik väl fick träffa logoped och även genomgå en psykologutredning fick han gå om sjuan och började då på Hällsboskolan i Umeå, en statlig specialskola för elever med grav språkstörning, där Fredrik anser att han fick mycket hjälp. Därefter började han på riksgymnasiet i Örebro.
Fortsatta utmaningar
Idag upplever han att praktiska arbetsuppgifter fungerar bra men det är svårare med det teoretiska. Fredrik har lärt sig hantera sina svårigheter men upplever fortfarande att det är svårt att hitta orden, att hålla den röda tråden och förstå innebörden av talesätt. En annan svårighet är att förstå komplicerade texter.
– Jag blir också lätt trött. Det tar mycket energi att hela tiden försöka hitta rätt ord, säger han.
Engagemang för att sprida kunskap
Fredrik fick tips om att föreningen UMS skulle ha en träff i Umeå och nu är han ledamot i förbundsstyrelsen. Föreningen har drygt 250 medlemmar och driver frågor om att uppmärksamma och synliggöra språkstörning. UMS vill exempelvis att det ska personer med språkstörning ska inkluderas när man tar fram nationella riktlinjer för neurospsykiatriska funktionsnedsättningar.
(Vår anmärkning: det är positivt att det framgår i artikeln att en språkstörning inte alltid märks på personens tal samt att begreppet Develomental Language Disorder, DLD använs!)
Läs hela artikeln i VK!
Fredrik fick vänta flera år på hjälp med sin språkstörning
Diskussion