Biblioteksbladet 2024-12-17:
Läromedelsföretagen riktar hård kritik mot talbokstjänsten Legimus och anser att Myndigheten för tillgängliga medel (MTM) helt borde avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats.
MTM inför kryptering av Legimus
MTM:s uppdrag från utbildningsdepartementet handlar bland annat om att anpassa högskolelitteratur för studenter som har svårt att läsa tryckt text. Enligt MTM har knappt var tionde student i Sverige tillgång till ett Legimus-konto. Nyligen meddelade Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att innehållet i Legimus från och med i vår kommer att krypteras för att förhindra otillåten spridning av e-böcker.
– Samhället har blivit bättre på att fånga upp studenter med diagnos. Fler av dessa klarar grundskolan och börjar studera vid högre utbildning. Antalet studenter som får riktat pedagogiskt stöd har ökat och antalet studenter med Legimus-konton följer den utvecklingen, förklarar Jannica Hedlund, enhetschef på MTM.
Läromedelsföretagen fortsatt kritiska
Försäljningen av ny kurslitteratur har minskat kraftigt de senaste åren. I somras skrev Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen och VD för Studentlitteratur en debattartikel i Svenska Dagbladet där han menade att MTM:s uppdrag måste förtydligas. Persson anser att man ska begära intyg istället för att utgå från ett upplevt behov.
– Det är självklart att någon som har en faktisk läs- eller synnedsättning ska kunna studera på universitet och högskola, men när branschen tar ansvar, vilket vi gör när vi publicerar i tillgängliga format, då bör MTM avstå, säger Persson, som menar att svensk kurslitteratur är hotad.
Förlaget Studentlitteratur har exempelvis minskat sin utgivning från 200 titlar per år till 100 titlar i dagsläget och det kommer att minska ytterligare. Persson menar att detta är en direkt konsekvens av att det finns ett gratis alternativ för många studenter i form av Legimus.
MTM utreder behov av intyg
Under 2025 ska MTM utreda om intyg ska krävas för att få access till Legimus. Stefan Persson på Läromedelsföretagen anser att det är orimligt att bibliotekarier delar ut Legimuskonton utan tycker det borde vara en självklarhet att intyg från logoped ska uppvisas.
Jannica Hedlund på Legimus menar att tilldelningen av Legimuskonton fungerar väldigt väl men att man nu utreder hur processen kan utvecklas, inklusive att titta närmare på vilka yrkeskategorier som kan involveras. Tillsammans med Pontus Jeppson, strateg på MTM, poängterar Hedlund att de som har rätt till Legimus även omfattar personer med exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Läs hela artikeln!
Kritiken mot Legimus: ”Svensk kurslitteratur är hotad”
Diskussion