Kommunlogopedi på frammarsch

Datum: 25 February, 2017
Fackligt, Logopedi, Opinionsbildning

Uppdaterat 2020-02-27:

2017 års statistik från SKL visar att kommunanställda logopeder har ökat med drygt 35 % på två år! Nu finns (minst) 249 logopeder (omräknat till årsarbetare) med kommunal anställning jämfört med 183 årsarbetare 2015.

Logopeder i var tredje kommun

Åtminstone var tredje kommun har logoped anställd, baserat på var Svenska Logopedförbundets medlemmar arbetar. En absolut majoritet av kommunlogopederna jobbar inom skolväsendet, men stora behov finns såväl inom äldreomsorg som inom funktionshinderområdet/LSS.

Nytillsättning och/eller utökning av logopedtjänst är ofta ett resultat av idogt lokalt påverkansarbete. I och med framväxandet av Slofs lokalföreningar finns ännu större möjligheter att utöva påtryckningar på lokala beslutsfattare och att benchmarka gentemot andra kommuner som tagit ett steg längre i utvecklingen.

I nummer 3 2018 av tidningen Logopeden finns den senaste nationella statistiken vad gäller logopedbemanning.

Vad gör en kommunlogoped?

Kommunanställda logopeder kan ha olika typer av tjänster: ibland är man knuten till en skola eller ett skolområde och en del logopedtjänster är specifikt knutna till särskilda undervisningsgrupper eller språkförskolor, medan många kommunlogopeder finns i centrala elevhälsan eller i olika former av resursteam. Det ser olika ut runt om i landet om huruvida kommunlogopeder utför utredningar av tal, språk, läsning och skrivning eller inte, om man jobbar direkt med eleverna, indirekt via handledning till pedagoger vid specifika frågeställningar eller om insatserna fokuserar på kompetenshöjning och organisatoriska aspekter kring elever med språklig sårbarhet på en mer övergripande nivå.

Var finns kommunlogopederna?

(En del av dessa kommuner har formellt sett inga logopedtjänster, logopeder bemannar specialpedagogtjänster. Kommuner listade i inlägget kan ha logopeder på projektanställningar t ex via SIS-medel. Listade kommuner kan också ha pågående rekrytering av logoped).

Norrbottens län

Arvidsjaur (elevhälsa), Haparanda, Kiruna, Luleå (här finns även logoped som arbetar som metodutvecklare inom Socialtjänsten!), Piteå

Västerbottens län

Lycksele, Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vindeln, Vännäs

Jämtlands län

Bräcke, Strömsund, Östersund (både i elevhälsa och inom kommunal habilitering/LSS)

Västernorrland

Härnösand,  Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Ånge (?), Örnsköldsvik

Gävleborg

Gävle, Hudiksvall, Sandviken

Dalarna

Avesta, Borlänge, Malung-Sälen, Mora, Rättvik, Älvdalen

Uppsala län

Enköping, Heby (?), Håbo,  Tierp, Uppsala, Älvkarleby, Östhammar

Västmanland

Hallstahammar, Köping, Kungsör, Skinnskatteberg, Västerås

Värmland

Karlstad, Säffle

Stockholms län

Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Järfälla (?), Nacka,  Nynäshamn,  Salem, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg,  Vallentuna, Upplands-Bro, Österåker

Sörmland

Nyköping, Katrineholm, Oxelösund

Örebro län

Kumla, Nora, Örebro

Östergötland

Kinda, Linköping, Mjölby, Motala,  Norrköping

Jönköpings län

Eksjö, Gislaved, Jönköping, Nässjö,  Vetlanda, Värnamo

Kronobergs län

Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Växjö, Älmhult

Kalmar län

Mönsterås, Oskarshamn,  Vimmerby, Västervik

Gotland

Visby

Västra Götaland

Ale, Alingsås, Bollebygd, Borås, Falköping, Göteborg, Herrljunga, Härryda, Lerum, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Partille, Skövde, Stenungsund, Strömstad, Tanum,  Tjörn, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Vårgårda,  Vänersborg, Öckerö

Halland

Halmstad, Kungsbacka

Blekinge

Karlshamn, Karlskrona, Ronneby

Skåne

och en hel drös i Skåne, bland annat i Båstad, Hässleholm, Höganäs (här finns även logoped inom daglig verksamhet!) Kävlinge, Malmö, Osby, Skurup, Svalöv, Svedala, Ängelholm och Östra Göinge. Kristianstads kommun har logoped inom kommunal vuxenhabilitering.

Fyll gärna på listan via kommentarsfältet! Vi uppdaterar enligt information från er! Uppdaterad 2020-02-27

DELA ARTIKELN

Diskussion

User avatar
1 veckor sedan
I Älmhult finns inte längre någon kommunal logopedtjänst, däremot finns det i Alvesta, som inte står med.
User avatar
1 veckor sedan
I Älmhult finns inte längre någon kommunal logopedtjänst, däremot finns det i Alvesta, som inte står med.
User avatar
1 år sedan
Jag minns inte vilka typer av tjänster som varit aktuella när jag har lagt in uppdateringar, det är en informell förteckning och så fort jag har fått reda på att det finns en logoped i någon kommun så har kommunen hamnat på listan. Som det står i brödtexten kan det handla om projekttjänster, logopeder på specialpedagogtjänster eller att kommuner har (haft) rekrytering av logoped. Tack för hjälpen med uppdateringar! /Signe Tonér
User avatar
1 år sedan
Jag jobbar sedan sept 2019 på enda skolan i Skinnskattebergs kommun. Speciallärartjänst på 60%, står logoped/speciallärare på avtalet.
Loader
Ladda mer

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.