Dags att planera semestern? Kanske vill du gynna ett turistmål som jobbar medvetet med kommunikativ tillgänglighet, eller kanske tipsa en patient/anhörig? Tillgänglighet är numera en av diskrimineringsgrunderna och alla har rätt till kommunikation! Här kommer några goda exempel på hur man har jobbat för att skapa kommunikativt tillgängliga miljöer, fyll gärna på med fler tips!
Peka & Prata i Mariebergsskogen, Karlstad
I Karlstads stadspark har man nyligen invigt projektet Peka & Prata. Inledningsvis har man utarbetat en kommunikationskarta/pekkarta som kan användas i parkens alla arenor och så småningom kommer det även tillkomma mer specifika kommunikationskartor för olika aktiviteter eller platser i parken. Kommunikationskartan finns att hämta på flera olika platser i parken men man kan även skriva ut den i förväg från Mariebergsskogens webbplats, så att man kan använda sig av den för att kunna förbereda sig inför besöket. Om man använder av appen Widgit Go kan man ladda ned kommunikationskartan till appen. Då får man tillgång till talsyntes och fler underkartor och symboler. Förhoppningen är att ge både barn och vuxna möjlighet att kommunicera med sin omgivning om sin upplevelse i parken både under tiden de är i parken, men även efteråt. Med hjälp av kommunikationskartan ska man även kunna be om hjälp om man behöver det.
Teckenspråkstolkning i Astrid Lindgrens värld
Teckenspråkstolkarna införlivas i föreställningarna och ges både kostym, karaktärer och regi så att deras medverkan blir en naturlig del av teatern.
Syn- och teckenspråkstolkning på Liseberg
Varje säsong syn- och teckenspråkstolkas ett antal musik- och teaterföreställningar.
Man kan låna eller ladda ned häfte med svåra ord på lättläst svenska samt blisskarta. Man erbjuder också specialvisningar för klasser/grupper med funktionsnedsättning samt guidad visning på teckenspråk.
Culzean Castle är det första Makatonvänliga slottet! Turistmålet vill kunna erbjuda en inkluderande miljö för besökare med kommunikativa funktionsnedsättningar och man har också “Early Opening Day” för personer med autism och deras anhöriga. Man använder tecken vid sång- och sagostunder och tecken samt symboler vid visningar.
(Makaton är ett program för att stötta kommunikation i vilket man använder både manuella tecken och bildsymboler i kombination med tal.)
Diskussion