Idag den 10 oktober uppmärksammas afasi internationellt. I svensk media har företrädare för Afasiförbundet fokuserat på svårigheterna för personer med afasi att vara delaktiga i samhället.
Sluta pruta på delaktigheten! (pressmeddelande från Afasiförbundet, även publicerat som debattinlägg/insändare i dagspress)
Afasiförbundets ordförande Lars Berge-Kleber poängterar att system måste anpassas så att de fungerar för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar. Personer med afasi har så gott som aldrig varit med och testat användbarheten i t ex e-hälsotjänster, resebokning och swish. Afasiförbundet kräver ett universellt utformat samhälle, ett samhälle för alla. Möjligheten till personlig kontakt och service behöver finnas kvar för dem som trots anpassningar inte klarar av att använda e-tjänster.
Maja var mitt i livet när hon drabbades av stroke (NWT)
Maja Boström drabbades av stroke vid 36 års ålder.
– Jag minns att läkaren kom in på rummet, lutade sig över mig och det jag hörde var ordet ”afasi”. Jag tänkte ”herregud, jag är förlamad och kan inte prata” berättar Maja.
Tidigt fick Maja påbörja rehabiliteringen, vilket var en tuff och jobbig process. Förutom att kroppen och talet inte fungerade som det skulle upptäckte Maja att hon inte längre kunde läsa. Vägen tillbaka har varit lång och stundtals krokig. Maja beskriver att det tog cirka fem år innan hon kände att hon kunde hänga med i ett samtal. Skrivandet och läsningen fungerar heller inte lika bra som innan sjukdomen.
Diskussion