Den 18 maj bytte Handikappförbundet namn till Funktionsrätt Sverige. Lars Ohly har just tillträtt som ordförande. Funktionsrätt Sverige, är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Bland medlemmarna finns bland andra Dyslexiförbundet FMLS, Autism- och Aspergerförbundet, Svenska Downföreningen, Afasiförbundet/Talknuten och Stamningsförbundet.
Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar sig på mänskliga rättigheter. De förtydligas i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Denna rätt ryms inom det nya begreppet funktionsrätt, en person med funktionsnedsättnings rätt till självbestämmande och full delaktighet.
Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder. Funktionsnedsättning definieras av Socialstyrelsen som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga hos en person medan funktionshinder definieras som en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Funktionsrätt ger en tredje dimension som rör individens rättigheter i olika samhällssituationer. Fokus flyttas från hinder, tillgänglighet och särskilda lösningar till principen om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle.
– Namnbytet är inte bara kosmetika, utan är ett led i strävan att komma från ”hinderstämpeln”. Det är dags att överlämna begreppet handikapp till golfspelarna, säger Ohly.
2019 är det dags att rapportera till FN om arbetet med Funktionsrättskonventionen. Om Sverige ska ha en chans att åtgärda rekommendationerna är det bråttom och Lars Ohly menar att vi står inför stora utmaningar när det gäller livsvillkor, jämlikhet och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.
(Källor: Funktionsrätt Sverige, Dagens Medicin, Dagens Samhälle)
Diskussion