Forensisk logopedi

Datum: 19 February, 2025
Kompetensutveckling, Logopedi

Lunds universitet 2025-02-10; SVT 2025-02-19:

Med hjälp av logopedi, AI, matematik och maskininlärning utvecklar forskare vid Lunds universitet en metod som ska hjälpa polisens utredningar framåt.

Rösten: rik information

I likhet med våra fingeravtryck och DNA innehåller vårt tal och våra röster information som kan kopplas till just oss. Talet och rösten påverkas av en kombination av faktorer, som stämbandens storlek, munhålans form, språkbruk och sättet vi använder musklerna för att artikulera ljud – och hur vi andas. 

Gemene man är generellt sätt bra på att höra hur gammal en person är, hur trött eller vaken någon verkar, vilket biologiskt kön personen har, och även till viss del kroppsstorlek. Men att objektivt beskriva någons identitet genom likheter och skillnader i röst-, tal-, och språksignalen kräver specialisering. 

– Det vi gör i nuläget är att låta tre bedömare, logopeder, analysera tal, röst och språk i inspelningarna för att sedan kunna jämföra dem. Vi lyssnar efter flera faktorer, till exempel hur personen i fråga producerar sin röst, artikulerar, verkar röra tungan och läpparna, säger Susanna Whitling, logoped och forskare vid Lunds universitet.

Det här har kunnat bistå Polismyndigheten med så kallad forensisk talarjämförelse som bevisföring.

Logopedi, maskininlärning och signalbehandling

Genom att kombinera traditionell logopedisk perceptuell bedömning av tal, röst och språk med maskininlärning blir det möjligt att scanna stora mängder data och att erbjuda spjutspetsanalys. Nyckeln har varit det tvärvetenskapliga angreppssättet.

– Vi logopeder kan göra perceptuell bedömning och undersöka sannolikheten att två inspelningar innehåller samma persons tal, röst och språk. När man lägger till utveckling av specialiserad mjukvara för akustisk analys för exempelvis röstens frekvens, intensitet och tidsvariationer, så samarbetar vi med experter inom signalbehandling och maskininlärning, berättar Susanna, som bland annat samarbetar med Andreas Jakobsson, professor i matematisk statistik.

Innovation

Tillsammans med Andreas Jakobsson och med Greta Öhlund Wistbacka vid Uppsala universitet har Susanna Whitling startat företaget Voice Print Sweden AB, som i slutet av förra året gick in på Kungliga Ingenjörsakademins 100-lista. Där hamnar forskningsprojekt med potential att utvecklas till innovationer. 

Susanna Whitling pratar om forensisk logopedi på Logopedförbundets lunchwebbinarium den 14 mars!

Läs mer!

Forskarnas uppfinning hjälper polisen att identifiera misstänkta brottslingar

SVT: Logopeden löser brott med hörseln

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.