DIY: Språkträningsmaterial

Datum: 13 November, 2020
Övrigt

I Logopedförbundets yrkesforum har det under lång tid delats tips och material kring hur man kan stimulera olika aspekter av språkförmågan. När nu Logopedforum skrotas vid årsskiftet passar vi på att plocka upp en del tips från forumet.

Material som logopeder använder för behandling och språkträning är ofta inte språkstimulerande i sig – det handlar om vad man gör med materialet. Det är bra om man får tydlig handledning och coachning av logopeden, så att man vet vilka strategier man kan använda sig av för att maxa språkstimuleringen!

Mångsidigt bildmaterial

Bildkort i kategorin djur från Folkhälsan

På den finländska sajten Folkhälsan finns mångsidigt material för olika språkligt inspirerande lekar och aktiviteter med barn i alla åldrar. Materialet går också att använda och anpassa till vuxna och äldre. Här får man bland annat mycket tydliga tips kring hur du kan bygga upp sagolådor med konkret material som representerar nyckelbegrepp i sagan och dessutom får man förslag på lekar som passar ihop med respektive saga. Här finns även kort med ord inom olika semantiska kategorier, till exempel djur, vardagsföremål, kläder och så vidare, rimord, adjektiv, synonymer, sammansatta ord och mer därtill.

En engelskspråkig sida är kids-pages.com, som bland annat har bildmaterial i många olika kategorier, såsom verb, motsatsord, årstider, väderlek och mycket annat.

Skapa eget bildstöd

På sajten bildstod.se skapad av DART kommunikations- och dataresurscenter skaffar man en kostnadsfri inloggning och kan därefter skapa bildstöd. På Kom-hit.se kan man hitta exempel på hur bildstöd kan användas i praktiken.

På sajten Arasaac finns det en stor mängd bilder och resurser, i första hand tänkt att användas vid alternativ och kompletterande kommunikation, men det går också utmärkt att skapa egna språkträningsmaterial eller kognitivt stöd som till exempel bildscheman.

Ordlistor

Ibland kanske man bara behöver en viss typ av ord som börjar på ett visst ljud. Då är Wikipedia en skattkista, där listas nämligen ord i olika ordklasser i bokstavsordning.

Tweaka vanliga spel

Monstermemory från Ungafakta.se

På sajten Unga Fakta finns det roliga spelet Monstermemory att ladda ned och skriva ut. Istället för vanligt Memory kan man exempelvis turas om att beskriva monstren respektive gissa vilket monster som avses. Man behöver ge tillräckligt med information för att medspelaren ska kunna gissa rätt. Samarbete och pragmatisk förmåga övas!

På den svenska sajten Snicksnacksnoken finns bland annat olika spelplaner för enkla tärningsspel att skriva ut. Via spelen kan man till exempel träna på berättande, användning av lägesord eller uttal av specifika ljud eller ord.

Metodtips

Logoped och doktorand Ida Rosqvist har skrivit flera blogginlägg på Pedagog Malmö om hur man kan göra ett material språkstimulerande, några exempel:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.