“Det handlar om mitt barn och mitt barns framtid”

Datum: 14 February, 2025
Kompetensutveckling, Logopedi

I tidningen Logopeden nr 1 2025 berättar Linda Heedman och Johanna Karlhager om sitt arbete med att implementera insatsen KOMiTID i ett ett socioekonomiskt utsatt område. Linda Heedman har i sin masteruppsats vid Uppsala universitet undersökt föräldrars upplevelse av interventionen.

Vad är KOMiTID?

Insatsen KOMiTID riktar sig till föräldrar till barn mellan ungefär 1 och 3 års ålder. Insatsen är en av AKKtivs föräldrautbildningar. AKKtiv står för Alternativ och kompletterande kommunikation – tidig intervention medan KOMiTID står för Kommunikation i tidig intervention. Programmet baseras på forskning och beprövad erfarenhet kring kommunikationsstöd och barns kommunikationsutveckling. Utbildningarna ger kunskap om hur barns kommunikation och språk kan stimuleras och utvecklas med hjälp av olika strategier i barnets vardag.

I insatsen ingår fem grupptillfällen och två hembesök. Vid grupptillfällena samtalar föräldrar och vägledare om teman som barns kommunikationsutveckling, lek, AKK med mera, samt samtal utifrån hemuppgifter, där föräldrarna uppmuntras att filma en gemensam aktivitet tillsammans med barnen. Hembesöken och hemuppgifterna ger ökad möjlighet för båda föräldrarna att bli delaktiga i interventionen. Familjecentrerade interventioner har visat sig kunna ge föräldrar verktyg för att stötta barns utveckling av språk och kommunikation. Samverkan och relationen mellan föräldrar och professionella står i centrum. Föräldrarna behöver göras delaktiga i interventionen och det är viktigt att det finns en förståelse för familjens situation.

Tidigare studier av AKKtiv-utbildningar har visat positiva resultat men det har funnits en kunskapslucka när det gäller hur interventionen upplevs av föräldrar med varierande socioekonomisk bakgrund.

Samverkan

I Heedmans studie undersöktes KOMiTID-insatsen inom ett projekt som är en samverkansmodell mellan barnhälsovård (BHV), logopedmottagning och bibliotek. Förskola och öppna förskolan i det aktuella socioekonomiskt utsatta området deltog också i nätverket. Bakgrunden till projektet var att noterade ökad förekomst av låga resultat på språkscreening och språkbedömning. Behovet av tidiga insatser var stort och därför initierades en gemensam satsning på språkstödjande insatser.

Frågeställningar och metod

Heedman undersökte i vilken mån föräldrarna upplevde att utbildningen hade någon inverkan på deras sätt att kommunicera med barnet, och/eller om föräldrarna någon förändring på barnets kommunikation och språk. Femton föräldrar deltog i semistrukturerade intervjuer. Majoriteten av föräldrarna hade migrerat till Sverige och vid åtta av intervjuerna fanns tolk med under samtalet. Intervjumaterialet analyserades sedan via kvalitativ innehållsanalys

Resultat

Tre övergripande teman tonade fram i materialet:

  1. Förändrad kommunikation – påverkan för hela familjen. Föräldrarna beskrev en ökad medvetenhet om betydelsen av sin egen roll i kommunikationen med barnen och att de hade förändrat sitt sätt att kommunicera genom att använda den nya kunskapen de fått via KOMiTID.
  2. KOMiTID – en kunskapsbas för alla föräldrar med små barn. Insatsen upplevdes som passande för alla föräldrar för att tidigt kunna få kunskap om kommunikativ och språklig stimulans. Föräldrarna framhöll att innehållet var lätt att förstå och det upplevdes relevant och riktat till alla föräldrar oavsett vilket land eller vilken kultur man kom ifrån.
  3. Gruppens betydelse för lärandet – givande med olika kulturer. Föräldrarna framhöll att de kände sig mindre ensamma och mindre oroliga i och med att de fick utbyta erfarenheter.

Sammanfattningsvis upplevde föräldrarna KOMiTID som en mycket givande insats där de uppger att de tillägnat sig kommunikations- och språkstödjande strategier som de upplever haft positiv inverkan på barnens språkutveckling.

Vidareutveckling

Föräldrarna upplevde att språktolkningen höll god kvalitet. Det kan nämnas att majoriteten av tolkarna hade erfarenhet av AKKtiv-utbildningarna, vilket kan vara värt att ha med i beräkningarna för kollegor som vill genomföra KOMiTID och behöver använda tolkar. Vägledarna i den aktuella kursen påmindes också om vikten av tolk även för föräldrar som kan en del svenska för att vården ska bli likvärdig.

Föräldrarna hade även förslag på hur insatsen skulle kunna utvecklas, exempelvis önskades mer information om flerspråkighet och språkutveckling, att barnet skulle vara med vid ett utbildningstillfälle och att informationen om kursen hade varit tydligare inför kursstart. Detta har lett till att kursinnehållet i KOMiTID nu innehåller mer information om flerspråkighet.

Läs mer om att genomföra KOMiTID i ett socioekonomiskt utsatt område i tidningen Logopeden nr 1 2025!

Masteruppsats

Heedman, L. (2024) ”Det handlar om mitt barn och mitt barns framtid” : En studie om föräldrars upplevelser av KOMiTID inom ett socioekonomiskt utsatt område. (Masterarbete i logopedi). Uppsala universitet.

Läs också:



DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.