Covid-19: logopeder snabbutbildas

Datum: 25 March, 2020
Logopedi

Logopeden.se: Sveriges akutsjukhus förbereder sig för att på bästa sätt kunna möta behoven i covid-19-pandemins spår. På Danderyds sjukhus snabbutbildas bland annat logopeder, kuratorer och arbetsterapeuter för att kunna utföra arbetsuppgifter på avdelningar.

Danderyds sjukhus. Bild från danderyd.se

Om eller när sjukhuset går upp i katastrofläge kommer inte ordinarie personal att räcka till. Från Logopedkliniken har 23 medarbetare därför deltagit i en första omgång utbildning på sjukhusets utbildningscentrum Clinicum tillsammans med andra paramedicinare från Rehabiliteringsmedicinska kliniken på Danderyds sjukhus. Ytterligare nio logopeder utbildas denna vecka.

– Den närmaste veckan kommer våra vidareutbildade logopeder att få gå med en dag på vårdavdelning för att de ska vara mer insatta i det dagliga arbetet när det väl är dags att gå ut och bistå ordinarie personal som gör ett fantastiskt arbete med att ta hand om svårt sjuka patienter, säger klinikchef Helén Norström.

En del personer har man valt att undanta från arbete på annan avdelning. Det gäller till exempel personer som tillhör en riskgrupp, är i slutet av en graviditet eller har fobi för blod.

– Vi har också fem personer som arbetar i beredskapsförrådet. De arbetar i skift, måndag till söndag 07.00-21.00, berättar Helén Norström.

Det ordinarie logopediska arbetet har givetvis också påverkats av coronaviruset. Många patienter avbokar själva och patienter som tillhör riskgrupper avbokas av logopederna. Skyddsutrustning används om fiberendoskopisk undersökning av sväljning (FUS) genomförs, men många sväljundersökningar ställs in på grund av risken för smitta.

Se även SRAT:s frågor och svar om corona

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.