Dagens Medicin: Forskningen säger att chefer i vården borde ha relativt få underställda sig, men verkligheten visar på raka motsatsen. Chefer inom vård och omsorg har i snitt 30 personer underställda sig, att jämföra med exempelvis handel som har 12 eller offentlig förvaltning som har nio. Begreppet chef innefattar allt från mindre enheter till hela förvaltningar, och beroende på verksamhet kan antalet gå uppåt 100.
Forskningen visar att arbete där både chefer och andra anställda har komplexa uppgifter, där verksamheten är föränderlig och geografiskt spridd, bör ha färre anställda per chef. Det finns flera negativa konsekvenser av att en chef har många underställda.
– Generellt sett kan man se att stressen och överbelastningen ökar, men även medarbetares missnöje med chefen, och det finns studier som visar att det kan leda till ökad personalomsättning. Sedan finns det några studier som tittar på specifikt sjukvårdsmiljö, där stora grupper tenderar att associeras med fler incidenter, säger Klara Regnö, ekonomie doktor, verksam vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola. Regnö har på fackförbundet Visions uppdrag tagit reda på hur många anställda chefer har under sig i olika yrkesområden. Vård, omsorg och sociala tjänster sticker ut genom att ha flest av alla undersökta yrkesområden.
Diskussion