P4 Stockholm granskar under veckan barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholms län. På flera mottagningar i länet uppger personal att man uppmanas att dölja köerna för neuropsykiatriska utredningar. En psykolog på en mottagning i norra Stockholm berättar att cheferna uppmanar personalen att kryssa i vårdplaner som påbörjade, trots att så inte är fallet.
Landstinget ställer prestationskrav på BUP-mottagningarna, där varje besök räknas om till poäng. Fler poäng ger mer pengar från landstinget eftersom hälften av mottagningarnas ekonomi är prestationsbaserad. Tydliga riktlinjer kring hur bokföring av poäng ska gå till finns inte, vilket ger utrymme för egna tolkningar. Det här systemet skapar press, eftersom färre poäng innebär mindre pengar till vården och en försämrad arbetsmiljö för de anställda.
– Kliniska överväganden kommer inte i första hand. Det har sipprat in hänsyn till hur man ska bokföra för att det ska se ut som att vi gjort mycket större arbete än vad som faktiskt görs, säger psykologen Mårten Hammarlund på BUP i Solna.
Ett annat sätt att frisera statistiken är att ta in nybesök inom vårdgarantin, som i Stockholm är 30 dagar. Därefter läggs patienterna på is och får vänta flera månader tills nästa besök.
Diskussion