Bokrecension: Bobo och olikheterna

Datum: 1 February, 2022
Logopedi

Tidningen Logopeden/logopeden.se 2022-02-01:

Anna Damberg & Karin Eriksson (2021). Bobo och olikheterna. Hoi förlag.

I samband med den internationella stamningsdagen 2021 släpptes barnboken “Bobo och olikheterna”, skriven av Anna Damberg och följsamt, vackert och roligt illustrerad av Karin Eriksson. Vi blev genast förtjusta i denna fina bok, som är den klart bästa text om stamning riktad till barn som vi har läst. Papegojungen Bobo bor i en djurpark och går på en förskola där. Han är duktig på att prata, papegoja som han är, men plötsligt en dag tar det stopp i halsen och munnen när han ska säga sitt namn i en lek. Därefter får han uppleva hur ingen har tålamod att lyssna, man avbryter, fyller i, han börjar byta ut ord, och när en kompis börjar härmas får han nog. Men då träffar han Apkungen som kommer för att hämta sin unge, och allt vänds till något positivt!

Bild på Bobo och olikheterna
Bobo och olikheterna är en barnbok om stamning som här recenseras av Karin Dahlin och Per Alm (bild: Hoi förlag)

Vi tycker att författaren har lyckats så bra med att beskriva hur stamningen och dess debut kan vara. Den där känslan av att inte själv kunna styra vad som händer, och den välmenande men oförstående omgivningen som inte har tålamod att lyssna. Hon skildrar att härmning och retning kan förekomma, men vi tycker att det är positivt att den aspekten inte tar alltför stor plats i texten. I den här åldern brukar det enligt vår erfarenhet ofta gå till ungefär som i boken, i de fall det förekommer att andra barn kommenterar. Om det mesta fokuset läggs på det negativa kan det kännas mer tveksamt om man vill läsa för ett barn som inte tycks reagera särskilt på sin stamning. I stället vänder författaren på det på ett så fint sätt och beskriver hur alla är olika. “Att stamma är precis lika okej som alla andra olikheter”, säger Apkungen. Att vara öppen om stamningen och att alla får lära sig mer om den är bra och ska uppmuntras. Sista uppslaget är dessutom ett faktauppslag med precis lagom mycket information om vad stamning är, en liten sammanfattning om vad som hände i berättelsen, och små tips till den som stammar och den som har en kompis som stammar, plus hänvisning för ytterligare fördjupning.

Samtidigt som stamning normaliseras beskrivs också tydligt att det kan vara jättejobbigt att stamma. Även personer som stammar är olika, och upplever stamningen olika! Vi rekommenderar varmt denna bok till alla familjer med barn som stammar, till förskolor och lågstadieklasser, till alla som känner någon som stammar, eller helt enkelt till alla!

Karin Dahlin, specialistlogoped, Västmanlands sjukhus Västerås, och Per Alm, universitetslektor vid logopedprogrammet, Uppsala universitet. Recensionen har tidigare publicerats i Logopedgruppen på Facebook och publiceras här med skribenternas tillstånd.

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.