Boklistan: välgrundade rekommendationer kring läsning 

Datum: 8 December, 2024
Kompetensutveckling, Logopedi

Tidningen Logopeden nr 3 2024:

Specialistlogoped och doktorand Sara Burge har lanserat hemsidan Boklistan, en databas med information om böckers språkliga parametrar och mycket annat. Listan kan användas för att stötta läsningen hos barn och ungdomar där läsålder och intresseålder skiljer sig åt, exempelvis barn med DLD/språkstörning, dyslexi och liknande utmaningar.   

Hösten 2023 kom Sara Burge i kontakt med en webbutvecklare och kommunikationskonsult som precis som Sara är förälder till ett barn med dyslexi och som hjälpte till att utveckla Boklistan i dess nuvarande form efter ett omfattande förarbete där Sara bland annat sammanställde information om böckers LIX-värde och kapitellängd. Under arbetet hade hon kontakt med Specialpedagogiska skolmyndigheten, barnbibliotekarier, svensklärare och speciallärare med inriktning mot språk-, läs- och skrivutveckling.  

Boklistans omkring 1300 titlar har antingen rekommenderats av föräldrar, lärare, logopeder och bibliotekarier för att de väckt barns läsintresse eller så har böckerna uppmärksammats genom att exempelvis ha sålt i stora upplagor eller vunnit priser och utmärkelser. Förteckningen innehåller flera referensböcker i form av läseböcker för årskurs 1-3, läroböcker för årskurs 4-9, skönlitterära böcker som ofta används i undervisning samt klassiska romaner.  

–Tanken är att referensböckerna ska hjälpa användare att identifiera barnets aktuella läsnivå och planera barnets läsresa framåt, säger Sara.  

Boklistan är fritt tillgänglig på nätet (). För den som vill använda Boklistan i ett läsprojekt får man gärna ta kontakt via e-post: kontakt@boklistan.info

En längre version av artikeln är publicerad i tidningen Logopeden.

Läs hela artikeln!

Läs också:

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.