Vårt Göteborg 2024-10-03, tidningen Logopeden nr 2 2024:
I ett tidigare nummer av tidningen Logopeden mötte vi logopederna inom centrala barnhälsan i Göteborgs stad, som bland annat berättade om Biskopsgårdsmodellen, ett strategiskt och långsiktigt arbetssätt för att öka språkfrämjande beteenden hos pedagoger i förskolor. Nu ska arbetet spridas till fler förskolor i kommunen.
Biskopsgårdsmodellen
Arbetssättet i Biskopsgårdsmodellen är strategiskt och långsiktigt. Modellen går kortfattat ut på att pedagogen sätter upp specifika, konkreta och mätbara mål utifrån sex språkstrategier för att sedan jobba med dessa beteenden under en specificerad tid. Insatsen sträcker sig över flera terminer och modellen riktar sig i första hand till förskolor i socioekonomiskt utsatta områden med längre andel förskollärare, lägre andel personal med svenska som modersmål och stor andel barn som inte har det svenska språket.
Biskopsgårdsmodellen innebär en tvärprofessionell insats där logopedens språkkunskaper, psykologens kunnande om förändringsarbete och feedback och specialpedagogens handledande roll samt möjlighet att jobba nära pedagogerna är viktiga beståndsdelar.
Erfarenheter och utvidgning
– Det gör så mycket att vi pedagoger är närvarande, lyhörda och sätter ord på det barnen gör. Barnen på min avdelning har utvecklat sitt språkande jättemycket det sista året, berättar en pedagog.
– Insatserna utvärderas varje termin och anpassas efter förskolans förutsättningar. Deltagarna ser att det långsiktiga och strukturerade arbetet ger effekter och bidrar till förbättrad språklig kompetens hos barnen, säger logoped Lina Öinert.
Nu utvidgas Biskopsgårdsmodellen i och med att ytterligare tre rektorer startar arbetet i sina verksamheter.
Läs mer!
Biskopsgårdsmodellen sprids till fler förskolor
Diskussion